Szükség van a Bországgyűlésre

2014. január 20. 11:23

A Bországgyűlés egy inspiratív kifejezés, és a nyelvnek a gazdagsága jelképezi azt a kifinomult borkultúrát ami fontos számunkra és amire büszkék vagyunk, mondta el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Bországgyűlés nevű ópusztaszeri rendezvényen. A miniszter szerint a borászat a magyar mezőgazdaság ékköve.

2014. január 20. 11:23

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter üdvözölte az ópusztaszeri Bországgyűlés kezdeményezését. Úgy gondolja, hogy szükség van egyeztetésekre, és erre nincs jobb hely, mint Ópusztaszer, ahol befejeződött a Honfoglalás, és ahol az ország egyik legrégebbi borvidéke terül el. Fazekas szerint a Bországgyűlés mottója is lehetne ez a Hamvas Béla-idézet: „Az ivásnak egy törvénye van: bármikor, bárhol, bárhogyan. Komoly idő, komoly ember és komoly nép számára ennyi elég.”

A vidékfejlesztési miniszter kijelentette, hogy a magyar szőlészet és borászat mindig is a mezőgazdaság ékköve volt. Elmondta, hogy a borágazat 2012-ben 30 milliárd forinttal járult hozzá a mezőgazdaság teljesítményéhez, a tavalyi jobb termésnek köszönhetően az összeg 39 milliárd forintra nőtt. Szerinte az ágazatra épülő turizmus, vendéglátás és kereskedelem sokszorosára növeli a terület jelentőségét. Egyben felhívta a figyelmet arra: a számok mellett nem szabad elfelejteni mit jelent a szőlészet, borászat a táj vagy a foglalkoztatás szempontjából.

Fazekas kijelentette, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban évente mintegy 2 milliárd forinttal, 8,5 milliárd forintra nő az ágazatnak jutó támogatás, amely ültetvénytelepítésre, gépberuházásra, valamint a piaci jelenlét erősítésére fordítható. A miniszter azt is elmondta, hogy a tömegtermelésben más országoknak sokkal nagyobb lehetőségei vannak, így a magyar borászat számára a minél magasabb minőség elérése jelenti a célt. Annak érdekében, hogy a magyar borászatban a minőségi korszakváltás megtörténjen, a minisztérium elindította a nemzeti borkiválóság programot, és megszületett a szervezeti változásokat lehetővé tevő új hegyközségi törvény.

Kiss Eliza, a tárca szőlő–borágazatért felelős miniszteri biztosa elmondta, az újjászervezett Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 72 ezer termelő valódi érdekképviseleti szerveként működhet. A miniszteri biztos kiemelte, hogy tavaly százhúsz hegybírói helyet pályáztattak újra. Emellett a hatósági feladatot is ellátó szakemberek munkáltatója a HNT lett, így a hegybírók fizetésüket már nem az általuk ellenőrzött termelőktől kapják – közölte Kiss Eliza, hozzátéve, hogy 2014 egyik legkomolyabb feladata a hegybírók továbbképzése.

Kiss Eliza beszélt a tavaly elindult országkóstoló sorozatról is, amely során elkészült a legszebb hazai fehér borokat összegyűjtő könyv is. Jelenleg az Országos Borbíráló Bizottság a magyarországi rozé– és a vörösborok közül választja ki a legjobb tételeket. Az így összegyűjtött prémium minőségű termékek már a „magyar bor válogatott” tagjaként vesznek majd részt a világ legnagyobb borvásárain, többek között a düsseldorfi Prowein-on is.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!