Bárdos Sarolta: A bor nem önkifejezési forma

2013. szeptember 24. 14:39

A borászatnak az a legszebb oldala, hogy nem sztenderd termék készül évről-évre, hanem az, hogy minden évjárat más és más – mondja Bárdos Sarolta.

2013. szeptember 24. 14:39

A szőlőtermesztésben arra törekszünk, hogy kevés legyen a vegyszer, az pedig értelemszerű volt, hogy akkor a borászatban is minél kevesebbet szeretnénk használni. Ha szép gyümölcs érkezik a pincébe, akkor azzal sokkal könnyebb dolgozni. Tisztább mustot ad, ami könnyebben ülepszik, és önmagától is szépen erjedni kezd. Akkor lehet igazán kiemelkedő minőséget készíteni, ha az ember a szőlőben is ott tud lenni – vallja, a Tokaj Nobilis borásza.

Óriási adomány, hogy olyan területen dolgozhatunk, amelyen valószínűleg már a Honfoglalás korában is szőlők lehettek. A területeink tulajdonosai 1640-ig visszakövethetőek, akik akkor nagy szeretettel, kézzel művelték, és gondozták a szőlőt. A bor nem önkifejezési forma. Az, aki önkifejezésre használja a bort, az nem is tud igazán jó bort készíteni. Az önkifejezésnek másutt van a helye, nem a pincében, és nem a borászatban.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vero1_
2013. október 04. 22:24
minden évjárat más - míg palackozva a boltba nem kerül. mire a fogyasztóhoz ér, addigra minden évjárat ugyanolyan. az a bor, amiről nyilatkozik nyilván nem ez a kategória, de a valóság 95 %-a nem ennek fele meg. az emberek meg erről az 5 %ról asszociálnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!