Jönnek a fiatal borászok

2013. július 10. 09:25

Vabrik Pince, Gódor Attila, Winelife borászat, Nyolcas borház – ismerősek ezek a nevek? Ha még nem, érdemes elkezdeni megtanulni őket. És ez csak pár fiatal borász által vezetett pincészet, ami részt vett nemrégiben a Talentométer borversenyen. Merthogy vannak többen is, egyre többen.

2013. július 10. 09:25
Kuti Vilmos

Sok-sok fantázia, egyediség, rátermettség, lelkesedés. Talán ezen szavakkal lehetne leginkább jellemezni a fiatal tehetséges borászainkat, akik sokszínű borvidékeinken alkotják legtöbbször csak helyben ismert és fogyasztott boraikat. Nem sok lehetőségük van arra, hogy a nagyok mellett labdába rúgjanak, és szélesebb körben mutassák be a borrajongóknak, hogy mire is képesek. A Szerencsejáték Zrt. valamint az A38 Hajó közös szervezésében született Talentométer egy ilyen lehetőség: eredetileg zenei tehetségkutatóként indult, de most már a fiatal borász tehetségeket is kutatja.

A verseny több fordulóból állt, a következő kategóriákban lehetett nevezni:

  • könnyű fehérborok
  • testes fehérborok
  • rozéborok
  • könnyű vörösborok
  • testes vörösborok
  • habzóborok


Mi magunk a Talentométer két fordulójára látogattunk el a közelmúltban. Az egyik fordulón a habzóborokat, a könnyű valamint a testes vörösborokat mutatták be a borászok. Ellátogattunk a versenyt záró gálára is, ahol a verseny győztesei átvehették a nyereményüket, a közönség pedig ismét kóstolhatta boraikat. Első látogatásunkkor az A38 Hajón kellemes hűvösben tesztelhettük az üdítő habzók, valamint a könnyű vörösek mellett dübörgő vastag veres talentumokat. Igyekeztünk valamennyi pincészet képviselőjével beszélni.

Egységes vélemény volt, hogy a Talentométer borászati tehetségkutató rendkívül fontos dolog, hiszen olyan lehetőség, amely által ismertebbek lehetnek, és borvidékük mellett saját karakterüket is meg tudják mutatni. Pécsi Szabó Dénes tavaly még indulóként brillírozott a Janus pincészet boraival, idén azonban már a Talentométer egyik szervezőjeként vett részt a tehetségkutató rendezvényen: „Ilyen összetartás mint mostanság van a fiatal borászok között, talán még nem volt. Ez példaértékű, és nagyon hasznos, az egész magyar borász társadalom számára. Örülök, hogy idén szervezőként lehetek jelen egy ilyen értékálló és értékhordozó megmozdulásban. Bár ebben a minőségben a családi pincészetünket nem tudom képviselni, de ezt az egészet egy hasznos társadalmi munkának fogom fel.”

A gálán teltház volt, hosszú sorok kígyóztak a fiatal borászok standjainál. Az A38 Hajón a közönség érdeklődő volt, a borászokat bemutatott tételeikről, pincészetükről, ideológiájukról faggatták. Ők pedig jól bírták a kiképzést, fáradhatatlanul, nagy örömmel meséltek minden érdeklődőnek a legapróbb részletekig.

A szervezők és szponzorok komoly díjakat biztosítottak a borászok és a versenyben aktívan résztvevő közönség számára. Hosszú a sor, csak néhányat említenénk. A kedvenceikre szorgalmasan voksoló közönség legszerencsésebbjei részt vehetnek az egyik partner, a CEWI alapfokú kurzusán. A borászok közül volt, aki az A38 Hajón kapott lehetőséget valamely tételének forgalmazására, voltak, akik országos szinten ismert szaküzletekben, borbárok kínálatába bekerülve népszerűsíthetik nevüket. A tételeikkel második helyezést kiérdemlő tehetségek számára az Ézsiás Manufaktúra biztosított hordókat. Idén a szakmai ítészek szerint legjobbnak vélt borok alkotói egy komoly Franciaországi szakmai programban vehetnek részt, az olaszországi Tenuta San Leonardot is útba ejtve, a következő állomásokon:

  • Chateau Pape Clement, Graves (Bordeaux, Franciaország)
  • Chateau Fombrauge, Saint Emilion (Bordeaux, Franciaország)
  • Chateau La Tour Carnet, Médoc (Bordeaux, Franciaország)
  • Chateau Palmer (Margaux, Franciaország)
  • Cru Classé de Graves (Léognan, Franciaország)


*

Zárásképpen bemutatnánk az általunk legszebbnek, legérdekesebbnek vélt tételeket a teljesség igénye nélkül, nem az eredmények sorrendjében.

Szatmári Családi Pincészet Badacsony Mámor 2012

Egy robbanós frissítő gyöngyöző. Muskotályos, friss illatok, rendkívül feszes szerkezet sok-sok egressel és szőlővel. Közepesen hosszú, nagyon gyümölcsös lecsengés. Igazi élvezetes üdítő gyümölcsbomba nyári estékre.

Kovács Borház Gyöngyöstarján syrah 2012

Mély, lilás, fiatalos színek. Illatában nagyon gazdag, elképesztő direkt feketeribizlis aromákkal. Teste koncentrált, mégis lendületes. Kóstolva kellemes, édes érintésű frissítő gyümölcsösség, szép szerkezet, szinte nulla hordóhatás. És ízében is az áradó, egész szájat betöltő feketeribizli-koncentrátum. A fajta egy különösen érdekes és egyedi megközelítése.

Ősi Gábor Villány pinot noir 2007 szűretlen

A fajtához képest egy kissé sötétebb tónus, téglás széli színekkel. Illatában rétegezett, és elegáns, konyakmeggy, szárított gyümölcsök, kis csokoládés hangulat. Elegáns visszafogott, ám komoly szerkezetű bor, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy teljesen beépült a szerkezetbe a magas, 15%-os alkohol, a többi összetevővel, egy egyensúlyos komoly pinot-t eredményezve.

Vincellér Borház Sopron Fizzi Miska kékfrankos rozé habzóbor 2012

Édeskés hangulatú dús illatok, málna, szárított gyümölcsök, vattacukor. Kimértebb mozgása komolyabb beltartalmat sejtet. Szájban is dús szerkezetű, egyértelmű maradékcukorral, e mellett pedig mégis kedves, gyümölcsös, jól iható rozé a hűvösebb nyári estékre.

Benedek Pincészet Gyöngyöstarján pinot noir 2011

Szép világos, fajtajelleges színek. Friss gyümölcsösség, leginkább cseresznye, és meggyesség az illatában. Lendületes kortyot kapunk, itt is a meggyesség köszön vissza először. Elegáns, karcsú és feszes szerkezetű pinot.

Winelife Sopron 2011 kékfrankos prémium

Szép, behízelgő és érdekes illatok melyben a tejesség mellett megjelenik egy déligyümölcsös hangulat is, mely izgalmas startot ad a bornak. A levegőn egyre inkább nyílik, egyre nagyobb teret kap az érett meggyesség. Szájban a lendületesség mellett szép koncentrációt kapunk. Ízében a roppanós pirosbogyósok viszik a prímet, de társul mellé fűszeresség, majd pici borsosság. Hibátlan szerkezetű, tartalmas, mégis jól iható kékfrankos.

Pántlika Pincészet Dörgicse cabernet sauvignon 2011

Feketébe hajló mélyrubin színvilág. Illata nagyon tartalmas és erőteljes, kávé, kakaó, szárított gyümölcsök, leginkább áfonyás hangulattal. Vastag kortyot kapunk tele csokoládéval, szederrel, áfonyával, és egy kis konyakmeggyel. Rendkívül feszes szerkezetű, telt borral van dolgunk. Most is élmény a fogyasztása, de hosszú életű, évek múlva még sok-sok meglepetést tartogató tétel.

Folly Arborétum borászat Badacsonyörs Budai Zöld 2012

Visszafogott illat jellemzi, melyben zöldalma, citrusok, és ásványosság dominál. Szájban harmonikusan csendülő, profin megkomponált tétel, finom visszafogott, friss gyümölcsösséggel, ásványos, arányos felépítéssel, és közepesen hosszú, citrusos, minerális lecsengéssel.

Gódor Attila szekszárdi rozé cuvée 2012

Tiszta, áradó illatkép gyümölcsökkel, málnával, eperrel, némi limeossággal. Szájban karakteres savkészlet mellett, itt is a megtaláljuk a friss gyümölcsöket, legszebb jegye a friss szamóca.

Vabrik Pince budai zöld veltelini 2012

Nagyon egységes, kerek csábos illatok, direkt szőlősséggel, egressel, almával. A szájban feszes szerkezetű, áradóan gyümölcsös, itt is a szőlősség jelentkezik, némi érett déligyümölcsös vonulattal, közepesen hosszú, érett gyümölcsösséget mutató lecsengéssel.

Sterlik Pince soproni Pirkadat rozé 2012

Illatában ropogós friss meggyesség. A szájban végtelenül gyümölcsös, csúszós, friss, elegáns, piacosra hangolt rozé. Szép szerkezetű, minden pillanatában ott vannak az üdítő gyümölcsök. Divatos, élvezetes frissítő.

Nyolcas Borház egri muscat ottonel 2009

A gála legidősebb tétele ez a fahordós érlelésű ottonel: Ásványos, olajos magvas, mély illatok, melyben a szépen integrálódott hordófűszerekkel harmonikusan jönnek az aszalt gyümölcsök, leginkább aszalt barack. Nagyon kerek és egységes ízképpel, némi sóssággal, körtés jegyekkel mutatkozik be szájban. Hosszú, elegáns, nagy formátumú fehérbor.

Brunyai Pincészet Siklós kadarka 2012

Izgalmas, édeskés, meggyes süteményes illatokkal nyit. A pohárban megforgatva jócskán van piros bogyós gyümölcsösség. Szájban tökéletes egyensúly, selymes savszerkezet, élvezetesen kerek, kiugró gyümölcsösséggel, közepesen hosszú direkt meggyes lecsengéssel.

Chateau Dereszla Dorombor Frizzante 2012

A pohárból majd kiugranak az illatok, direkt szőlősséggel, némi déligyümölcsös édességgel. Illatában a friss fehérhúsú gyümölcsök mellett cukorkás hangulat. Egész szájat betöltő, feszes szerkezetű, jól megkomponált hosszú és gyümölcsös gyöngyözőbor, tipikusan olyan, amely a borokkal barátkozni kezdőket közelebb vonzza ehhez a világhoz.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!