Somogy kincsei Kaposváron

2012. szeptember 21. 10:18

Kincsek Somogy földjéből címmel állandó régészeti kiállítás nyílt csütörtökön Kaposváron, a Somogy Megyei Múzeumban. A tárlat a csiszolt kőkorszaktól kezdve a középkorig mutatja be a megye legjelentősebb régészeti leleteit.

2012. szeptember 21. 10:18

A Somogy Megyei Múzeumban Kincsek Somogy földjéből címmel nyílt állandó régészeti kiállítás csütörtökön Kaposváron. Ábrahám Levente, a múzeum igazgatója felidézte: az elmúlt tíz évben hatalmas infrastrukturális beruházások történtek Somogy megyében, köztük az M7-es autópálya építése, amelyet megelőzött egy régészeti feltárás, ennek eredményeként a múzeum anyaga megtízszereződött. Vándor László, a Vidéki Múzeumok Szövetségének tiszteletbeli elnöke – aki a Zala Megyei Múzeum igazgatójaként maga is részt vett több somogyi régészeti feltárásban – beszédében úgy fogalmazott: az előzmények ismeretében őszintén örül annak, hogy a múzeumnak lehetősége nyílott egy új állandó kiállítás megnyitására, „hiszen ez az időszak, ami mögöttünk van, nem igazán kedvezett a magyar múzeumügynek, különösen nem a vidéki múzeumoknak”.

A somogyi régészek az M7-es autópálya építésénél, a Kaposvárt elkerülő út térségben Magyarország kiemelkedő fontosságú régészeti lelőhelyeit tárták fel – mondta Vándor László. A kincsekből, különös, egyedi tárgyakból mutat be gazdag anyagot a kiállítás, amelynek kiemelkedő leletei közé tartozik az ötödik századból való hun áldozati üst. Megtalálásának körülményeit, tisztításának fázisait nagyméretű posztereken, a leletről készült másolat öntését pedig egy kisfilmmel mutatják be. Ugyancsak kuriózumnak számít az az 5-6 ezer éves, feltehetően különböző szertartásokon viselt, késő rézkori agyagmaszk, amelyet Balatonőszödön találtak a régészek, és amely az Európában fellelt egyetlen ilyen leletként régészeti szenzációnak számított.

Látható egy mécses, amelynek különlegessége, hogy míg a római és középkori leletek között ez a használati tárgy „tucatleletnek” számít, addig az őskorból kevés ilyet ismerünk. Szintén őskoriak azok a kacsa alakú, kis mészbetétes kerámia edények, amelyeket a halottak mellé helyeztek el. Említést érdemelnek az avar korból származó aranyozott és arany dísztárgyak, a bronzkori, valószínűleg beolvasztásra gyűjtött törött leletek, amelyek egy részét a régészek által megtalált állapotban, zöld patinával borítottan állították ki, a legszebbek pedig már a restaurátorok által megtisztítottan kerültek bemutatásra. Szerepelnek a tárlaton a római korból származó, nehezen előállítható üvegtárgyak, a középkorból két lelet, egy szakállas ágyú (nevezték szakállas puskának is), és mívesen kidolgozott, nagyméretű ezüst tallérok. A kiállítás létrehozását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!