A Tokaj Kereskedőházat is elérheti a rendszerváltozás

2012. szeptember 26. 09:10

Változtatni kell a Tokaj Kereskedőház stratégiáján, az állami tulajdonú pincészetet a tömegtermelésről át kell állítani minőségi, a különleges termőterület egyediségét kifejező borok készítésére — mondta Demeter Ervin, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal vezetője a hétvégén az Inforádiónak. A tokaj-hegyaljai borászok már régóta szorgalmazzák ezt a lépést.

2012. szeptember 26. 09:10

A hétvégén ünnepelték a tokaj-hegyaljai borászok és borvidéki szervezetek a tizedik évfordulóját annak, hogy a tokaji borvidék a világörökség része lett. Több rendezvény is ezzel foglalkozott: pénteken az örökségvédelem és a vidékfejlesztés témák köré épülő konferenciát tartottak, szombaton pedig az újjáalakult Tokaji Borlovagrend ült össze  — ezen a rendezvényen beszélt az Inforádió tudósítójának egy interjúban Demeter Ervin is a kereskedőház átalakításának szándékáról.

„Mivel a pincészet tevékenysége a szőlők felvásárlására épül, úgy kell alakítani a kapcsolatot a termelőkkel, hogy magasabb minőségű alapanyag kerüljön a Tokaj Kereskedőházba, amelyért természetesen a borászat magasabb árat is fizet majd. Azt szeretnénk, ha két év múlva a felvásárlási árak megkétszereződnének az állami pincészetnél, és ezzel arányosan emelkedne a szőlőalapanyag és a borok minősége is”  — mondta el Demeter Ervin, aki szerint az állam mindezt úgy segítheti, hogy eleinte nem a profittermelést tekinti fő elvárásnak a Tokaj Kereskedőházzal szemben, hanem azt, hogy ez az átalakulás, vagy inkább rendszerváltozás megtörténjen Tokaj-Hegyalján. A cél az, hogy egy bizonyos minőségi szint alatt ne kerülhessenek tokaji névvel forgalomba borok.

A tokaj-hegyaljai borászok már régóta szorgalmazzák ezt a lépést. Szepsy István mádi borász lapunknak adott áprilisi interjújában így fogalmazott: „Át kell szervezni az állami vállalatot és a hegyközségeket. Az állami cégnek, vagyis a Tokaj Kereskedőház Zrt-nek húzóvállalattá kell válnia. Olyan súlyt kell adni neki, hogy versenyhelyzetbe kerüljön az összes középvállalattal szemben. Induljon el egy komoly verseny  — ugyanakkor a kistermelők is érezzék, hogy most a minőség korszaka indul be. Ehhez fel kell vállalniuk azt, hogy egy magasabb színvonalú és árszínvonalú terméket készítsenek.”

Az Inforádió értesülése szerint egy borvidéki szakmai tanácsadó testület segíti a jövőben a Tokaj Kereskedőház vezetésének munkáját. A testület tagja lesz többek közt Szepsy István és Bacsó András, a Tokaj Oremus vezetője.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bukovics
2012. október 04. 06:24
Az idei év talán egyik legjobb hírét olvashattuk most. A magyar bor ügyében Tokaj a mozdony. A dűlők sokféleségét és egyediségét bemutató száraz és édes borok azok, amelyek a legkomolyabban esélyesek a világhírnévre. Mert ott a helyük. Ami ma a tokaj-hegyaljai pincészetek élvonalában kóstolható, az egyértelműen világszínvonal. Ezek a pincészetek azonban nem rendelkeznek azzal a kapacitással - és nem is akarnak tovább nőni az 5-10 hektárnál -, amellyel meg lehet oldani, hogy tokaji borokkal legyenek tele a világ éttermeinek borlapjai. Demeter Zoltán és Szepsy István nem fog milliókat palackozni birtokboraiból, és a Mád-furmintból is húszezer palack készült csak. Éppen ezért nagy szüksége van Tokaj-Hegyaljának egy olyan cégre, ami nagy mennyiségben, jó minőségű, elérhető árú bort képes előállítani. Úgy tűnik, ez a cég a kereskedőházból fog kinőni. A szőlőfelvásárlási árak megnövekedése talán abban is segíthet, hogy a borvidéken egyre több ember visszataláljon a szőlőhöz, és abban keresse a megélhetést. A kétszeres felvásárlási árat így elsőre kevésnek érzem - a jelenlegi, tömegtermelésre beállt terméshozamoknak nagyjából a fele az, ami képes arra, hogy jó minőséget adjon, így pénzben gyakorlatilag ugyanott tartunk, mint előtte. Nekem a nagy mennyiséget, jó minőségben, jó áron elképzelésben a Domäne Wachau a minta. A wachaui borvidék közel harmadát integráló birtok a burgundiai klasszifikáció alapján készít ún. borvidéki névvel ellátott borokat, településnévvel ellátott borokat és dűlőszelektált borokat. A megszokott árakhoz képest háromszor annyit fizet a szőlőket művelő közel háromszáz családnak. És ami a legfontosabb: jók a borai.
liberálzöld.
2012. október 03. 21:43
Majd a Simicska!
Gubbaszt0tt Zsivaj
2012. október 03. 21:43
Attól te ne félj, hogy zsellér nem lesz! Bobber, Tehetetlen Dodó, miloka, stefanovszky még fizetne is érte, hogy valamelyik Kedves Gazda birtokán dolgozhasson.
trendo
2012. október 03. 21:42
Mióta oligarcháink, politikusaink és strómanjaik felvásárolták a minőségi borvidékek javát, dübörög a borbiznisz. Került pénz marketingra, vissza nem térítendő támogatásra, pazarabbnál pazarabb pincék, borházak magasodnak a dűlőkben. Csak az a kérdés, nagyuraim, hogy lesz-e elég zselléretek, kapások, kötözők és metszőemberek, vincellérek, akik majd hozzáértő szorgalommal éhbérért vagy közmunkásként megművelik birtokaitokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!