A kulturális örökség napjai Somogyban

2012. szeptember 14. 09:00

Kaposvár a Szivárvány Kultúrpalota bemutatásával csatlakozik a kulturális örökség napjainak hétvégi rendezvényeihez, de lesznek programok Somogy megyében Alsóbogáton, Ötvöskónyiban, Fonyódon és Lullán is.

2012. szeptember 14. 09:00

A Kaposváron ma Szivárvány Kultúrpalota néven ismert, 1928-ban Lamping József építészmérnök tervei alapján épült, egyiptomi ornamentikával gazdagon díszített szecessziós épület egyike volt Magyarország legrégebbi és legelegánsabb mozijainak. A 2009 óta országosan védett műemlék 2010-ben, a belvárosi rekonstrukciós program keretében újult meg, ma már méltó helyszíne a város kulturális és művészeti eseményeinek. Zenei rendezvényeknek, hangversenyeknek, színpadi előadásoknak és konferenciáknak ad otthont az impozáns, korszerű színpadtechnikával és kiváló akusztikával rendelkező épület, ahol a látogatókat szombaton és vasárnap Kaposvár főépítésze kalauzolja. Mindkét napon délelőtt 11 órától kétóránként három szervezett idegenvezetés lesz, a végén pedig a résztvevők egy rövidfilmet láthatnak az épület felújításáról.

Alsóbogáton a 270 éves Festetics-Inkey kastélyt szombaton 10-től 17 óráig, vasárnap 10-től 16 óráig óránként lehet felfedezni, közben számos érdekességet, titkot tudhatnak meg az egykori lakókról, és elrejtett levelek után is kutathatnak az érdeklődők. Ötvöskónyiban a 15. század második felében a Báthori család által építtetett várkastélyt járhatják be az építészet iránt érdeklődők szakértők kíséretében, mindkét napon 10 és 16 óra között. Az itteni parkban áll a mintegy 300-350 éves, 18 méter magas nagylevelű hárs, amely Magyarország egyik legnagyobb fája. Az Ökotárs Alapítvány által rendezett versenyen 2011-ben elnyerte a Hős Fa címet, mert élete már többször is veszélybe került, de minden csapást túlélt.

Fonyódon a Természetvédelmi és Helytörténeti Gyűjteményben az Ezerarcú Balatonról egy természetvédelmi és Így éltünk Pannoniában címmel egy helytörténeti kiállítás tekinthető meg szombaton 14-től 20 óráig, vasárnap 10-12 óráig. A Balaton-parti településen szombaton délután fél ötkor a kikötőből egy várostörténeti sétára is elindulhatnak, akik szeretnék megismerni a Kripta-villa (az Örök szerelem háza), a Nagyboldogasszony plébánia templom, a balatoni fürdőkultúra 19. század végi történetének legfontosabb emlékeként számon tartott 29 épületből álló, műemléki jelentőségű területté nyilvánított Bélatelepi villasor történetét. Az egykori zsáktelepülésen, Lullán az egykori iskola épülete ad otthont annak a helytörténeti gyűjteménynek, amely az őskortól a múlt századig enged betekintést a település történetébe. A nyolc helyiségben elhelyezett saját gyűjtésű kiállítási darabokat a kulturális örökség napjain 10-től 17 óráig tárlatvezetővel nézhetik meg az érdeklődők.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!