A Hétszőlő lett a legszebb

2012. szeptember 24. 20:15

Lezárult a Bor és Piac magazin játéka: a tokaji Hétszőlőt választotta a zsűri Magyarország legszebb szőlőbirtokának. Második helyen a hat hektáros csopaki Szent Donát Pince végzett, harmadik az erdőbényei Béres Szőlőbirtok.

2012. szeptember 24. 20:15

Tavasszal írt ki pályázatot a Bor és Piac magazin – az ország legszebb szőlőbirtokát keresték. Számos jelentkező közül először tízre szűkítették a kört, majd egy zsűri körbejárta a helyszíneket, és ezek közül választották ki a három szerintük legszebbet. A dobogóra két tokaj-hegyaljai pincészet, a győztes tokaji Hétszőlő és a harmadik helyezett erdőbényei Béres szőlőbirtok, illetve a csopaki Szent Donát pince állhat fel. Az alábbiakban a lapnak a Hétszőlőről szóló ismertetőjét közöljük.

A Tokaj-Hétszőlő 1991-ben alakult, francia tőkebevonással. Ötvenhat hektár összefüggő területen gazdálkodnak a birtok nevét adó tokaji Hétszőlő-dűlőben, új telepítésű szőlőültetvényeken. Az erózió megakadályozása érdekében a hegyoldalon a felszíni vízlefolyást 55 és 100 méter közötti szakaszonként – a lejtőkategória-tartományoktól függően – füvesített elleneséses teraszokkal szakították meg. A nagyintenzitású záporok esetén összegyűlt csapadékvizet burkolt utakon vezetik le. A Hétszőlő Szőlőbirtok ökológiai gazdálkodást folytat, ezzel segít fenntartani a biodiverzitást.

A meredek domboldalon fekvő ültetvényre bárki felsétálhat és a tanösvényt végigjárva megismerkedhet az ott telepített helyi fajtákkal. Az ültetvényről szép kilátás nyílik Tokajra és a Tiszára, amelynek az aszúsodáshoz szükséges reggeli párát köszönheti a birtok. Az erjesztőből és a feldolgozóból álló birtokközpont egybefüggő egészet képez az őt körülölelő ültetvényekkel. A birtok Tokaj belvárosában több mint ötszáz éves - 1502-re datált - történelmi pincével és borterasszal rendelkezik.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!