Országos Pékfesztivált tartanak

2012. július 05. 11:03

Szombaton és vasárnap lesz X. Országos Pékfesztivál a komáromi Monostori Erődben, melyet Magyar Pékek Fejedelmi Rendje rendez.

2012. július 05. 11:03

A komáromi Monostori Erődben rendezi szombaton és vasárnap a X. Országos Pékfesztivált a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje. A családi rendezvény sütőiparosok, hagyományos élelmiszergyártók, kézművesek bemutatóival, gyermekprogramokkal, színpadi produkciókkal és koncertekkel várja az érdeklődőket. A fesztivál idén a barokk kor étkezési és étek készítési szokásait mutatja be, amikor a kalácsok, kuglófok és pástétomok is díszes formában jelentek meg a fényűzően terített asztalokon. A rendezvényt szombaton két koncert zárja, öt órakor a Balkán Fanatik, majd fél nyolckor a Kiscsillag zenekar lép fel.

Mindkét napon tartanak múltidéző bemutatókat a „Pékek utcájában”, lesz sütőiskola, ahol az érdeklődők Magyarország legjobb pékjeitől kérhetik el a termékek receptjeit. A kalandra vágyók részt vehetnek dunai hajózáson, íjászaton, falmászáson, továbbá erőd- és kazamatatúrákon. A részletes program letölthető a www.monostorierod.hu oldalról. A Monostori Erőd építése során egy 4000 négyzetméteres pékséget hoztak létre, amelynek csak a felét rendezték be. Ez a katonai pékség a polgári kenyérgyáraknál mintegy 100 évvel korábbi, kemencéin 1946-ig sütötték az úgynevezett „prófuntot”, azaz komiszkenyeret, a katonák fő eledelét.

Az erőd egykori péksége alatti magtár helyén található a nyolc helyiségből álló Kenyérmúzeum. Itt 580 négyzetméteren helyezték el a Sütőipari Emléktár gyűjteményét. A jelenleg romos állapotban lévő pékség még működőképes állapotba hozható, és múltját tekintve a világon egyedülálló „élő múzeummá” alakítható. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének kezdeményezésére a Sütőipari Emléktár anyaga 2001-ben került az erődbe. Minden évben – március 15. és november 15. között – várja a látogatókat egy-egy történelmi kor sütőipari sajátosságainak bemutatásával és állandó kiállítással.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!