Megnyílik az eddigi legteljesebb Ferenczy-kiállítás

2011. november 30. 11:21

Szerdán nyit a 150 éve született Ferenczy Károly életművének rendhagyó kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában: 150 festmény és 80 grafika várja az érdeklődőket.

2011. november 30. 11:21

A 150 éve született Ferenczy Károly életművének eddigi legteljesebb bemutatására vállalkozott a Magyar Nemzeti Galéria (MNG): szerdától a magyar modernizmus egyik legjelentősebb alakjaként számon tartott festő legjelentősebb 150 festménye és 80 grafikája várja a közönséget a budavári múzeum A–épületében. Plesznivy Edit kurátor elmondása szerint a Ferenczykutatás mindmáig a festő legismertebb, nagybányai korszakára koncentrált, az MNG tárlata azonban a maga komplexitásában mutatja be az életművet, benne a „felkészülés” időszakával és a Nagybánya utáni, klasszikusabb alkotásokkal.

A tárlat nem kronologikus, hanem markáns tematikai egységek szerint tekinti át az életművet: az önarcképek mellett megtalálhatók a zsánerképek, a Nagybánya környéki természetet és embereket ábrázoló vásznak, valamint a portrék is. Külön egységet képez a műterem világa (csendéletek, aktok, artistákról, birkózókról festett képek), az egész életmű során fel-felbukkanó bibliai téma és a család.

A Wantedfal reprodukcióiról Ferenczy Károly ismert, de lappangó képeit ismerheti meg a közönség, a múzeum honlapján (www.mng.hu) is közzétett összeállítás másik célja emellett az alkotások felkutatása. A kezdeményezés Plesznivy Judit beszámolója szerint már hozott eredményeket: eddig öt festmény került elő.

A tárlat másik kurátora, Boros Judit a kiállítás katalógusáról beszélt, melyben a korszak kiemelkedő kutatóinak áttekintő írásai mellett fontos részkérdéseket vizsgáló tanulmányok, valamint a teljes ismert Ferenczyéletművet tartalmazó oeuvrekatalógus is helyet kapott. Az MNG a 2012. május 27ig látogatható kiállítás megnyitójára egy Ferenczylevelezéskötetet is megjelentetett.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finale*
2011. december 01. 22:20
Remelem ,hogy ezek a zsenialis festoink ,mint peldaul Ferenczy es a Nagybanyai vagy a Godolloi muvesztelep muveszei, egyszer ugyan olyan elismeresben reszesulnek majd, mint a francia impresszionistak. Megerdemelnek vegre .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!