Versenybe száll Cannes-ban Panahi

2011. május 09. 14:59

A hat év börtönre ítélt iráni rendező filmje is a hivatalos versenyprogramban mutatkozik be a Cannes-i Filmfesztiválon.

2011. május 09. 14:59

Jafar Panahi és Modzstaba Mirtahszmab In Film Ninst (Ez nem film) című filmjét május 20-án láthatja az idei Cannnes-i Filmfesztivál közönsége. Az alkotó félig számkivetett helyzetben készítette el a mozit, a kész kópia az elmúlt napokban ért a francia városba.

A mustra programjában az Un Certain Regard elnevezésű kategóriában mutatják be egy másik iráni alkotó, a szintén hatéves börtönbüntetés veszélyével szembenéző Mohammad Raszulof filmjét. Tavaly Panahit a fesztivál zsűritagjául kérték fel, de nem tudott megjelenni, mivel nem sokkal korábban letartóztatták. Jelenleg házi őrizetben tartják, ügyének tárgyalásáig lakhelyelhagyási tilalomra ítélték.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
burqus
2011. május 10. 19:45
Valaki valahol beletett a címbe egy plusz "n"-t, s azóta úgy terjed a neten. Helyesen: "In film nist" (این فیلم نیست). Panahi nagyszerű rendező. Nagyon remélem, hogy nem fosztják meg évtizedekre a rendezés lehetőségétől, „mellékbüntetésként” a börtönbüntetésen túl (voltaképpen semmiért). Nagy veszteség volna magának Iránnak is, amelynek külföldi imázsát az eddigi filmjei nagyon javították.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!