Hajnali sodródás - a Crystal Castles második lemeze

2010. június 15. 12:01

A kanadai páros első LP-jével meghódította a világot. A második lemez hű elődjéhez, de sok tekintetben meg is haladja azt. Igazi minőségi és modern diszkóval van dolgunk.

2010. június 15. 12:01
Zulik Ákos

Mindig nehéz helyzetben vannak azok a zenekarok, akik már felbukkanásukkor olyan emlékezetes produkciót raknak le az asztalra, ami után nehéz érdemben továbblépni. Épp ezért a korán befutó fiatal zenészek második-harmadik albumai gyakran alulmúlják a szakma és/vagy a rajongók várakozásait. A Crystal Castles idei második sorlemezével profin lépett át ezen a feladaton.

A duó 2008-as első lemeze egy harsány, de igényes indie-electro móka lett, a hangzás legjellegzetesebb elemét a 8-bites computerekből kipréselt hangok adták. Ez a poén elsőre minden igény kielégítően sikerült. Hogyan lehet innen továbblépni? Két év alatt meghalt az igazából nem is létező nu-rave, a Nintendo és a neonfény már nem elegendő a mennybemenetelhez. Már a techno tengerét sem bajszos franciák háborgatják igazán.

Ha plasztikusan akarunk fogalmazni, akkor ez a korong a hajnali sejtelmességet, álomszerűséget, sodródást képviseli az előd érdekes, de egyszerűbb bulis éjszakai lendületével szemben. A kanadai páros szokatlan, viszont igen kalandos irányba vitte tovább művészetét.

A hangzásvilág a feszültebb, maró, bántó dallamok, és az ezt felszabadító sikamlósabb részek kölcsönhatásából áll. A lemezen nagyrészt letisztult, kifinomult diszkózenével találkozhatunk. Az alapjában véve folyékony, lágy sodrást a zajos, feszültségkeltő számok polarizálják. Érdekes szám a feszültebbek közül a Baptism, mely rideg, de mégsem kellemetlen, egy elég férfias szám.

Crystal Castles - 04 - Baptism by TILTLA

A lemez csúcspontját számomra nem az agyonméltatott Celestica, hanem inkább az álomszerű Suffocation hozza el magával ragadó, nagy adag boldogsághormont felszabadító sodrásával. Talán pontosan ez az a sodrás, ami az állandóságot képviseli a lemezen, ez adja meg a feszült és feszültségoldó dallamok izgalmas játékának koherenciáját. Crystal Castles - 07 - Suffocation by TILTLA

Egészében nézve az új Crystal Castles album komplexebb és kiforrottabb világot képvisel, mint a hírnevet egyébként méltán megalapozó első album. Akinek ez bejön, annak melegen ajánlom Lindstrom és Christabelle új albumát is. 2010-ben mindkettő kötelezően választható, és Mandiner-playlistként azonnal hallgatható! Ja, és megbízható füles szerint még idén nyáron lesz kristályos-kastélyos koncert a Dürer Kertben, úgyhogy lehet készülni.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Irina
2010. június 15. 22:41
A legnagyobb zenekar, a második lemez sokkal lágyabb, érettebb. Úgy néz ki, sikerült megszelídíteni ezt a Alice Glass nevű nőstényördögöt, vagy csak már szétszedálta magát a második albumra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!