Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Durvul a fegyverkezési verseny – új lézerfegyvert fejlesztenek a britek

2024. május 16. 06:29

Az új fegyverrendszert 2027-ben (a korábban kitűzött határidőnél öt évvel hamarabb) hadrendbe lehet állítani.

2024. május 16. 06:29
null

Nyitókép forrása: A Main Battle Tank Youtube-oldala

A londoni védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a rádiófrekvenciás irányított energiafegyver (Radio Frequency Directed Energy Weapon, RFDEW) nevű rendszer képes lesz számos ellenséges eszköztípus felderítésére, nyomon követésére és támadására szárazföldön, tengeren és a levegőben egyaránt.

Az új energiafegyver hatótávolsága kezdetben egy kilométerig terjed, de már folyik az ennek növelését célzó további fejlesztési munka.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az RFDEW-fegyverrendszer rádióhullámok kisugárzásával károsítja ellenséges járművek kritikus fontosságú elektronikai részegységeit, e járművek elakadását, illetve a célba vett légi eszközök lezuhanását okozva. Az új rendszer egy-egy bevetése mindössze 10 pennybe (45 forintba) kerül, így az RFDEW jelentős költséghatékonyságú alternatívája lesz a rakéták alkalmazására alapuló hagyományos légvédelmi rendszereknek - áll a londoni védelmi tárca csütörtöki ismertetésében.

A minisztériumi tájékoztatás szerint az energiafegyvert egyidejűleg egész drónrajok ellen be lehet vetni, és a magas fokú automatizáltság eredményeként az RFDEW-rendszer működtetéséhez egy ember is elég.

A tárca szerint az RFDEW-technológiát számos katonai járműtípusra fel lehet szerelni, és a fegyverrendszer mobil energiaforrásról lesz működtethető. A brit védelmi minisztérium a minap arról számolt be, hogy még ebben az évtizedben légi támadóeszközök, mindenekelőtt drónok és rakéták elhárítására alkalmas lézerfegyverekkel is felszerelhetik a brit királyi haditengerészet hajóit.

A tájékoztatás szerint a DragonFire (Sárkánytűz) elnevezésű fegyverrendszert 2027-ben (a korábban kitűzött határidőnél öt évvel hamarabb) hadrendbe lehet állítani. 

A védelmi tárca szerint az új lézerfegyver pontosságára jellemző, hogy egy kilométernyi távolságból eltalálható vele egy egyfontos pénzérme.

A DragonFire igen hatékony védelmet nyújt majd támadó rakéták és drónok ellen, és az ilyen fenyegetések elhárítására jelenleg használt rakéták egyenként több millió fontos ára helyett a lézerfegyver egy-egy bevetése tíz font (4600 forint) körüli költséggel jár – állt a brit védelmi minisztérium minapi tájékoztatásában.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­é­­k­e­­­l­d­­­ ­­­a­­ ­­­s­­z­­e­­­x­i­­ ­p­u­­­n­­­c­­­i­­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jacques Foche
2024. május 16. 23:53
A fontos érmére lövöldöző lézer már régebbi hír volt, csak most valahogy összekeveredhetett egy újabb, rádiófrekvenciás sugárzóról szólóval.
Zolotarjov
2024. május 16. 14:50
Az igazán komoly lézerfegyver egy kisebb energiájú nukleáris robbanást felhasználó röntgenlézer lenne..
Zolotarjov
2024. május 16. 14:48
Brit tudósok..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!