Kilépnek a britek az Erasmusból, el nem tudja képzelni, miért

2024. április 05. 06:29

Az EU-ból való távozás minden jel szerint „pusztító” hatással volt az Egyesült Királyság fiataljainak tanulási és utazási lehetőségeire.

2024. április 05. 06:29
London, England scenes

Nyitókép: Robert Alexander/Getty Images

A Politico értesülése szerint Nagy-Britannia visszautasította a Brexit utáni tagságot az Erasmus+ kulturális csereprogramban. Az Egyesült Királyság döntése a britek gyenge idegennyelv-tudása miatt történt, állítja egy magas rangú brit tisztviselő. 

Az hogy a brit diákok más nemzetiségekhez képest kevésbé veszik igénybe a programot, ami a nyelvtanulásra való gyenge alkalmasságnak tudható be, Londonnak nagyjából 300 millió euró többletbefizetést jelent évente, ahhoz képest amennyit visszakap

– nyilatkozta a lapnak Nick Leake, az Egyesült Királyság missziójának veterán magas rangú diplomatája.

A tisztviselő szerint az újbóli csatlakozásra akkor kerülhetne sor, ha a csatorna mindkét oldalán működő ifjúsági szervezetek nyomást gyakorolnának az Egyesült Királyságra. Az EU tanácsadó testülete pedig sürgetné a Bizottságot, hogy kezdje meg a tárgyalásokat. Erre viszont jelenleg kevés esély látszik.

A lap szerint konszenzus rajzolódik ki akörül, hogy az EU-ból való távozás „pusztító” hatással volt az Egyesült Királyság fiataljainak tanulási és utazási lehetőségeire.

Miután Anglia kilépett az Erasmus programból, létrehozta saját külföldi tanulmányi programját, Turing néven. Az Egyesült Királyság kormányának megbízásából készült friss elemzés viszont megállapította, hogy a helyettesítő rendszer nem teljesítette céljait, mivel a remélt adatokhoz képest jelentősen kevesebb diák vett benne részt, ráadásul a programban részt vevő egyetemek és főiskolák közel 80 százaléka számolt be nehézségekről az új pályázati eljárással kapcsolatban.

Az Egyesült Királyságban még ebben az évben általános választások lesznek. A közvélemény-kutatók kormányváltást és Munkáspárti győzelmet jósolnak. A Munkáspárt még nem kötelezte el magát az Erasmushoz való visszatérés mellett, de London polgármestere, Sadiq Khan már most az Egyesült Királyság részvételének újjáélesztése mellett érvelt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2024. április 05. 09:01
Ez mekkora baromsag? A vilag osszes valamire valo egyetemenek vannak angol nyelvu kepzesei. A magyar diakok se spanyolul, meg finnul tanulnak, amikor odamennek 6 honap Erasmusra.
5m007h 0p3ra70r
2024. április 05. 08:48
>>>o1gpedofil-2 2024. április 05. 08:13 • Szerkesztve Mi tortent? A cseledseg rajott, hogy Magyarrol lapitani kell? <<< Igen. Rájött. Politico, New York Times, Euronews, Nők Lapja, Forbes, Marie Claire, Al JAzeera, a komplett cselédség hallgat róla.
nempolitizalok-0
2024. április 05. 08:34
Sok értelme nekik nincs is, mert a tudomány nyelve is az angol, másrészt a kínaiak úgyis leuralják őket is. Akiknek fontos, azok mi, illetve K-európa, akiknek egyszerűbb angolul kommunikálni a kínaiakkal, oroszokkal, indiaiakkal, közel-keletiekkel és a nyugati nemzetekkel. Persze a kormány helyében nem alapoznék csak az Erasmusra, mint látható, ez az oktatási program amúgy is zsarolási potenciál az eurolibsik kezében, hanem fordulnék a kínaiak, ázsia, Közel-kelet illetve az oroszok felé. Ha ny-európa feléled, megszabadul a libsiktől, pontosabban az amerikai nyomás alól akkor is jól jön, ha pedig nem és tovább erodálódik, akkor egy idő múlva úgyis az európárt egyre jobban eluraló keleti oldalhoz fugunk csatlakozni. Az oroszoknak tökmindegy, hogy az orosz olajból a németek gyártanak színes TV-t, vagy a kínaiak, javát úgyis európa fogja megvenni, a libsik is. Azaz mielőtt a büdöslibsi oroszozna, az oroszok mindenképp jól járnak.
voltospultos-2
2024. április 05. 08:24
Pink Floyd: Time 1973 Már akkor látták, Britannia örvénylik a lefolyóba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!