Zsidó telepeseket szankcionál az EU a Hamász után

2024. március 19. 17:12

Az Egyesült Államok után az EU is szankciókkal sújt több izraeli telepest. Josep Borell külügyi főképviselő szerint konkrét listájuk van arról a 30 emberről, akiket erőszakos cselekményekkel gyanúsítanak.

2024. március 19. 17:12
null

Nyitókép:Izraeli telep/Jaafar ASHTIYEH / AFP

 

Hosszú heteken át tartó viták után az Európai Unió tagállamai megegyeztek, hogy szankciókat vetnek ki izraeli telepesek ellen – nyilatkozta Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Az áttörés hétfőn történt a külügyminiszterek találkozóján – számolt be az Euronews.  

„Megvitattuk a Hamásszal kapcsolatos szankciókat. És megegyeztünk a szélsőséges telepesekkel kapcsolatos szankciókban. Ez legutóbb nem volt lehetséges. De ezúttal sikerült. Munkaszinten szilárd kompromisszum született, és remélem, hogy ez hamarosan folytatódik a teljes elfogadásig. De a politikai megállapodás megvan” – nyilatkozta Borell. 

Már hónapok óta tartottak a szankciós tárgyalások, amelyeket azonban Németország, Csehország és Ausztria is sokáig ellenzett. Az Euronews beszámolója szerint az utolsó ellenálló Magyarország volt. 

Bár politikai megegyezés született Borell szerint, a tisztviselőknek még hivatalosan is el kell fogadniuk a szankciókat, és csak utána léphetnek életbe.

Telepeseknek hívják azokat az izraeli lakosokat, akik Júdea és Szamária (Ciszjordánia vagy angolul West-Bank) területén élnek, amit 1967-ben a hatnapos háború során Izrael Jordániától foglalt vissza, amely 1948 óta megszállás alatt tartotta a terültet. A terület az oslói megegyezések értelmében 3 zónára lett osztva, ebből a C zóna van kizárólagosan izraeli ellenőrzés alatt, és itt több, mint félmillió zsidó él. 

Borell elmondta: konkrét személyekre fognak vonatkozni a szankciók, akik erőszakos cselekedeteket követtek el.  A szankciók szándékosan egybeesnek a Hamász elleni szankciók bejelentésével – írja az Euronews. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. március 20. 06:58
A Hamasz olyan mint az igazhitűek sabese. (meg kell tartani...)
Gullwing
2024. március 19. 18:57
az Európai Unió tagállamai megegyeztek, hogy szankciókat vetnek ki izraeli telepesek ellen ZSIDÓKAT szankcionálnak? 🤣 Ez már holokauszt. 😂
robogo72
2024. március 19. 18:19
Fúúúj ! Antiszemitááák ! Ja, bocsi, csak mi vagyunk azok, mert Gyuribá ki volt plakátolva...
NorthernOutlaw
2024. március 19. 18:06 Szerkesztve
Helyes és többet is kellene, mert 30-tól sokkal többen vannak. Mindkét oldal bűnös, de ne állítsuk már be szentnek a zsidókat, mert nem azok. Mindennek oka van és még az a gusztustalan terrorista támadás is egy teljesen logikus következmény. A zsidók nem ostobák, tudták ők is, hogy a helyzet durvulni fog (ha csak nem pont ez volt a cél). Ha a láncon tartott kutya kinyírja a kertben játszó gyereket azon nem kell meglepődni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!