Százszázalékos igazodás

2024. január 30. 06:26

Ez a nyugati ideológiai vakhit eredménye.

2024. január 30. 06:26
VON DER LEYEN, Ursula
Demkó Attila
Demkó Attila
Magyar Nemzet

„Megint itt vannak a régi szavak. A blokkhoz és ideológiához való hűség mint gyakorlatilag az egyetlen mérce egy ország megítélésében. A kis országok örülnek, ha a »nem rés, hanem erős bástya« kategóriába kerülnek, amennyiben túlteljesítik a tervet. Lihegve rohannak szavazni az EU-ban, az ENSZ-ben vagy bármely más szervezetben úgy, ahogy elvárják tőlük. (...)

Ma az „EU leghűségesebb szövetségese” vagy az »USA leghívebb követője« házi verseny nehezebb, mint valaha, és több is a kényszer. A nyugat-balkáni, csatlakozni akaró országok nem is próbálják titkolni, hogy százszázalékosan kívánják követni az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáját. Nemcsak teszik, de ki is mondják. Egy kis ország úgy érezheti, hogy vagy a globális politika fősodrában van, vagy politikai, sőt anyagi hátrány éri. Ebben azért változott valamit a Nyugat, régen talán az anyagi hátrány kevésbé volt hangsúlyos, megelégedtek a súlyos megrovásokat tartalmazó újságcikkekkel. A kis balkáni országokban  persze a legtöbben nevetnek a »közös értékeken«, de okosan felmondják a leckét. Botorság lenne kritizálni ezeket a veszélyes helyen lévő országokat. Azt teszik, amit tenniük kell. Viszont azt nagyon is kritizálni kell, hogy ide jutott az Európai Unió.

Ott tartunk, hogy már a látszatra sem adnak. Lengyelország példája kiváló. Egyetlen törvényt sem kell módosítani, elég egy kormányváltás a »demokratizálódáshoz«. Persze ugyanezt tették volna Magyarországgal is, ha 2022-ben más a választási eredmény. El sem indult volna az eljárás, és jöttek volna az EU-s pénzek – pontosabban az a pénz, ami az országnak egyébként jár. (...)

De ezt próbálják eljátszani olyanokkal is, ahol jelentéktelen vagy teljesen kölcsönös a függés. Az oroszok az elmúlt két évben megmutatták, mennyire nem működik ez a politika. A mai orosz rendszer nem szép, de van mögötte erő. Nem kell szimpatizálni Kínával sem, de azt látni kell, hogy mögöttük még nagyobb erő van. Soha nem fognak beállni a sorba. A hit, hogy az ideológiai „Macskafogó” majd meggyőzi őket, egyszerre komikus és tragikus. Nem mondhatjuk azt, hogy »ez a világ, ezek a szabályok, és nektek nincsen ebben szavatok, bármennyi katonátok vagy atomfegyveretek van«.  Ez az arrogancia háborúhoz vezet, öl és pusztít. (...)

Európának és a tágabb Nyugatnak nem a blokkszemléletre lenne szüksége. Ha csak egyfelé fújhat a szél, ha büntetünk kifelé, a saját országunkban pártot tiltunk be, akkor miféle demokráciáról vagy erkölcsi fölényről lehet beszélni? Szembenézésre lenne szükség az eddigi »eredményekkel«. A végletesen polarizálódott nyugati társadalmakkal, a végletesen polarizálódott nemzetközi viszonyokkal. Mert ez a nyugati ideológiai vakhit eredménye.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. január 31. 14:24
“A hiba ott van, hogy azt gondoljuk, hogy nyugaton a jóság van.” - írja SZER. Nem. A hiba ott van, hogy azt gondoljuk, hogy BÁRHOL csak a jóság van.
Zokni
2024. január 31. 12:33
“És fuszekli nem tagadja, pláne cáfolja, hanem a szerző személyét támadja.” - műveli Kánya azt, amit a Fidesz-, és csicskásai szoktak propaganda címén. Azon mit kell tagadni, pláne cáfolni, ha valaki súlyos belpolitikai külpolitikai és gazdasági érdekek által motivált döntéseket szövetségesek, és nagyhatalmak iránti szolgai hűséggel magyaráz anélkül, hogy eme érdekek indokoltságát próbálná tagadni, pláne cáfolni? És ha már hűségről beszélünk. MAGYARORSZÁG mennyiben hű a SAJÁT ígéretéhez, hogy az őt befogadó, számára határait megnyitó, gazdaságába befektető, munkavállalóinak lehetőséget kínáló stb. és sokezer milliárdos anyagi támogatást nyújtó EU ellen nem hagyja a mindenkori politikai vezetőjét, hogy aljas és pitiáner különutas politizálgatásával sütögesse a saját pecsenyéjét?
survivor
2024. január 30. 22:54
Back in the USSR....
FreeEurope
2024. január 30. 21:59
Ennek a méltatlankodásnak akkor lenne értelme, ha elhinnénk azt hogy a nyugatot a jószándék vezérli, csak valamiért hibásan gondolkodik. De erről szó sincs. A hiba ott van, hogy azt gondoljuk, hogy nyugaton a jóság van. Nem, csak a gazdagság. Ha így nézzük, máris jobban tudjuk, hogy mihez kell viszonyulni, és rögtön következetesebben lehet gondolkodni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!