„Krímben nemcsak zombik élnek” – megdöbbentő ellenállással harcolnak Putyinékkal a krími tatárok

2024. január 06. 13:00

Az Atesh névre hallgató csoport saját bevallása szerint információkat gyűjt az orosz katonai tevékenységekről főleg a Krím-félszigeten, de más megszállt területeken, sőt, még „Oroszországon belül” is.

2024. január 06. 13:00

Az „Atesh” szó a krími tatárok nyelvén azt jelenti: „tűz”, azonban a szó mára egy „kis mozgalomból indult, de mára több ezer tagot számláló”, az orosz hadsereg katonai tevékenységét figyelő csoport neve is, melynek tevékenységéről szombati cikkében számolt be a BBC.

„Veszélyes, potenciálisan halálos” feladat

Az Atesh saját bevallása szerint információkat gyűjt az orosz katonai tevékenységekről főleg a Krím-félszigeten, de más megszállt területeken, sőt, még „Oroszországon belül” is. A Telegram üzenetküldő alkalmazásban 2022 szeptemberében közzétett esküjük úgy szól: „Véremre és a lelkemre esküszöm, hogy hűséges leszek az Atesh-mozgalomhoz és harcolok az ukrán államért”.

A BBC a csoport kapcsán azt írja: jelentések szerint az Atesh-t szoros kapcsolatok fűzik a félsziget török nyelvű, krími tatár lakosságához, bár a közösség képviselői, akikkel a BBC beszélt azt nyilatkozták, hogy nem ők indították el az Atesh-t.

A lap információ szerint az Atesh minden tagja „egyedül dolgozik, és csak egy »kurátorral« veszi fel a kapcsolatot”, akinek átadja az információit. Az a cikkből nem derül ki, hogy az Ateshnek az ukrán vezetéssel, azon belül is a krími tatár származású hadügyminiszterrel van-e kapcsolata.

A krími tatárok viszonya Oroszországgal
Sztálin nagy „tisztogatása”, valamint „a második világháború alatt a Krím teljes krími tatár lakossága a szovjet politika áldozata lett. Bár nagy számban szolgáltak krími tatárok a Vörös Hadseregben, és részt vettek a Krím félszigeten zajló partizán akciókban, a náci hadseregen belüli Tatár Légiónak valamint a tatárok politikai és vallási vezetőinek az Adolf Hitlerrel történt összejátszásának eredményeképp a szovjetek az egész krími tatárságot náci kollaboránssá nyilvánította. 1944. május 18-án kollektív büntetésként minden krími tatárt az Üzbég SZSZK-ba és a Szovjetunió más, távoli területein felállított speciális településekre deportáltak. A krími tatárokról szóló határozat szerint az áttelepítés nagyon emberbarát eljárás. Ettől eltérnek az áldozatok memoárjaiban megtalált visszaemlékezések. Az áttelepített lakosság 46,3%-a a betegségek vagy az éhség miatt meghalt. Ezt az eseményt krími tatár nyelven Sürgünnek nevezik.

„Krímben nem csak zombik élnek”

Mint a brit lap fogalmaz: a Telegram alkalmazáson, valamint a csoport egyik „közvetítőjén” keresztül nekik nyilatkozó egyik Atesh-ügynök szerint

Krímben nemcsak zombik élnek és készek az ellenárásra, még a totális cenzúra ellenében is.”

„Nagyon komoly a tét, senki sem akar börtönbe kerülni. Akiket elfognak, azokra a hazaárulás vádja és hosszú börtönbüntetés vár. Mindenhez óvatosan és hideg fejjel kell hozzáállni. Az ilyen tevékenységek során elkövetett hibák egyszerűen elfogadhatatlanok” – idézi az Atesh másik tagját a lap.

Egy harmadik megszólaló szerint „az orosz titkosszolgálatok folyamatosan próbálják azonosítani a partizánokat”, ezért ő „még a legszűkebb családtagjai elől is titkolja az általa végzett munkát”.

„Nem dobálhatjuk le a bombákat véletlenszerűen”

Mint a BBC tájékoztat: a nekik nyilatkozó Atesh-tagok szerint információkat szolgáltatnak az orosz légvédelemről, raktárakról, katonai bázisokról és a katonák mozgásáról, néha hetekig kijelölve azok egyes helyszíneit.

Mint a lap cikkéből kiderül: noha az Atesh több „bevételi forrással” is rendelkezik, egyikük szerint „a Storm Shadow vagy a Himars elleni rakétatámadás nagyon drága dolog, nem engedhetjük meg magunknak, hogy véletlenszerűen használjuk a muníciót, mint az oroszok. Ellenőriznünk kell a kapott információkat.” 

A lapnak nyilatkozó Atesh-tagok több, munkájuk eredményességét méltató, oroszok elleni csapásról is beszámoltak.

Gyakran látjuk munkánk gyümölcsét”. Amikor „orosz [katonai] célpontot ér olyan találat, hogy csak a hamu marad utána”

– olvasható a BBC hasábain.

Az Atesh minden tagja, akikkel a BBC beszélt azt nyilatkozta, hogy elsődleges céljuk, hogy véget vessenek Oroszország inváziójának, és felszabadítsák az ukrán földeket. Egyikük szerint „a Krím-félszigeten a propaganda és az ellenőrzés szörnyű körülményei között élnek, de „teljesen biztos” benne, hogy „fokozatosan elérik a Krím felszabadítását”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitóképen: Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: Gavriil Grigorov / POOL / AFP

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intar
2024. január 08. 14:46
Ez valami hagyomány a tatároknál, hogy mindig a nácikkal fognak össze? Hitler után zelenszkij!
nemecsek-3
2024. január 07. 19:11
Nos csak azt kérdezném, tényleg ennyire hülyének látszunk, hogy elhisszük, hogy már a BBC is tudja kik ATES tagok, beszél is velük az oroszok meg nem is sejtik mi történik???? Ugggyaannnnmá. Szánalmas átlátszó propaganda
alexandrosz-2
2024. január 07. 07:24
Szar hohol zsidó propaganda. Hazug is, aljas is, szánalmas is. Pont mint a zsidó, meg a hohol.
lajajakab11
2024. január 06. 19:20
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA golyóval! Körönként metiles VODKA " KREMLIN Special Stalinskaya" grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!