Demkó: A NATO mint szövetség nem avatkozik be Ukrajnában, különben kitörhetne a harmadik világháború

2024. január 12. 19:27

Ugyanakkor a katonai szövetség egyes tagállamai de facto hadviselő feleknek tekinthetők, állítja a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője.

2024. január 12. 19:27
null

Ukrajnát nem a NATO, hanem annak több tagországa támogatja, egyébként egyik hadviselő fél sem ért el jelentős eredményeket a fronton 2023-ban – mondta az InfoRádióban Demkó Attila. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője szerint a különböző légvédelmi felszereléseket (NASAMS, Patriot rakétarendszer) sem a NATO, hanem mindig az adott ország adta át – ha úgy döntött, segíteni szeretné Ukrajnát a konfliktusban. 

Hangsúlyozta: ezekben az esetekben nem NATO-döntés született, hanem egy-egy tagállam a saját hatáskörében határozott így, ettől függetlenül „vannak közös NATO-képességek”, hiszen 

létezik közös légvédelmi rendszer is, amely különböző radarképeket is rögzít, és ezeket a NATO vélhetően továbbítja az ukránoknak, 

akik így be tudják mérni vagy adott esetben megsemmisítik, hatástalanítják az orosz rakétákat. A NATO AWACS korai előrejelző radarrepülőgépekkel is tudja támogatni Ukrajnát, ezek a berendezések, eszközök és járművek azonban főként a légtér figyelemmel kísérésére és feltérképezésére valók, konkrét fegyverzeti támogatást nem ad a NATO Ukrajnának.

Demkó kiemelte: minden tagállam szuverén módon eldöntheti, miként jár el, nincs semmilyen kötelezettség, ezért határozott úgy a magyar kormány is, hogy nem küld fegyvereket Ukrajnába. A humanitárius segítségen túl az egyes országok egyéb módon is támogathatják az ukrán haderőt a háborúban, így például kiképzések szervezésében, lebonyolításában.

A kétoldalú segítség nélkül Ukrajna 2022-ben nem tudta volna elhárítani az orosz agressziót. 

Az ukrán fegyveres erők eddig az Egyesült Államoktól kapták a legtöbb segítséget, segélycsomagot, Németország a második, az Egyesült Királyság pedig a harmadik helyen van, de a skandináv államoknak is nagyon sokat köszönhet Ukrajna. 

A szakértő nem tartja megalapozottnak a NATO-nak azt az állítását, hogy már 300 ezer orosz katona halt meg, de tény, hogy az orosz szárazföldi haderő, valamint a fekete-tengeri flottájuk is jelentősen meggyengült. Szerinte Ukrajna tavaly csak körülbelül 300 négyzetkilométert tudott visszafoglalni, komolyabb katonai sikert csak Bahmut térségében tudott elérni. 

Demkó kifejtette: egyes NATO-tagállamok „de facto hadviselő feleknek” tekinthetők, 

ugyanakkor a NATO mint szövetség nem avatkozik be a konfliktusba. Kijelentette, addig jó, amíg ez így marad, hiszen egy esetleges NATO és Oroszország közötti konfliktus nagyon nehezen lenne lokalizálható, ebben az esetben akár kitörhetne a harmadik világháború is.

Nyitókép: Ukrán polgári lakosok ötnapos katonai kiképzésük zárónapján egy Kijev környéki lőtéren 2024. január 12-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko


 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2024. január 13. 13:45
Persze, hogy a NATO, mint szövetség nem avatkozott bele a háborúba. Pont úgy csinálja, mint a kurva, aki valahogy szűz tudott maradni. "de tény, hogy az orosz szárazföldi haderő, valamint a fekete-tengeri flottájuk is jelentősen meggyengült" Jelenleg az orosz szárazföldi haderő sokkal hatékonyabb, mint a háború előtt. "a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője" Az egész MCC egy ekkora balfasztábor vagy a Demkó csak azért él meg ott, mert kurvajó orálisan?
remi
2024. január 13. 10:11
"komolyabb katonai sikert csak Bahmut térségében tudott elérni. " A hohol demkó megint fejjel lefelé nézi a térképet, bakhmutnál jelenleg nyugatabbra van a frontvonal mint májusban és ez már dec. 31-én is így volt. Más kérdés, hogy a nagy zellertámadás közben a hoholok bakhmut széléig eljutottak, de ennyi volt. Plusz még hazudik is, nyílt titok, hogy 2 AWACS 24/7 a levegőben van és a hohol lérakot is kiszolgálja (legalábbis a magasan integrált részét kyyjiiv körül) és azt is lehet tudni, hogy amikor "eksön" van olyankor a 2 gép mellé emelnek még legalább kettőt. Ezenkívül azt is pontosan lehet tudni, hogy amikor éppen a Krímet rakétázzák a storm shadow-kkal olyankor ehhez még legalább 2 "elektronikai felderítő" gépet emelnek (nem mindig ugyanazokat a típusokat) és egy csomó (zömében reaper és tekever) drónt is. Ezenkívül azt is lehet tudni, hogy százas nagyságrend katonai "tanácsadó" van fizikailag is kyyjiivben. Ez már de jure részvétel amúgy.
polárüveg
2024. január 13. 08:13
Idézzük csak fel az Ukrajnába ment francia önkéntes szavait: "A Pentagont találtuk ott"...
falcatus-2
2024. január 13. 07:55
Trash5: "Ukrajna megtámadásának jogtalanságát majdnem egyhangú ENSZ határozat mondja ki...." Az a (majdnem egyhangú határozat) egy állásfoglalás (32 tartózkodás 7 elutasító). Az aláíró országok "átfogó, igazságos és tartós békét követelnek Ukrajnában", és az orosz csapatok teljes kivonását az országból. Hol van szó jogtalanságról? "átfogó, igazságos és tartós békét követelnek" amit az ukránok figyelmen kívül hagytak.Még ENSZ közvetítést is elutasítanak. Diktátumot szeretnének az oroszokkal szemben, ami egy nyilvánvaló hamis illúzió.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!