Az EU a jövőben szigorúan ellenőrizné a külföldi beruházásokat – hamarosan érkezik a szabályozási terv

2024. január 22. 15:01

Brüsszel jobban védené az érzékeny szektorokat.

2024. január 22. 15:01
Jiujiang Railway Station New Energy Industrial Park
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Gazdaságbiztonság, a stratégiai üzletágak védelme – az EU kiemelt jelentőségűnek tartja, hogy a geopolitikai konfliktusok és kereskedelmi háborúk korában rosszindulatú külföldi gazdasági szereplők 

sem kockázatos befektetésekkel, sem technológiai adatszerzéssel ne tudjanak kárt okozni az uniós szektoroknak.

A leginkább veszélyeztetett iparágak a félvezető-gyártás, a mesterséges intelligencia hasznosítása, a kvantum-vezérlés és a biotechnológia területe, de a jövőben az EU fokozottabban figyelne a közlekedés, az energetika, a kommunikáció, a kutatás-fejlesztés és a nyersanyag-kitermelés szektoraira is.

Kiemelt figyelem övezi a nap- és szélenergiai befektetéseket, az elektromos autó gyártását – 

ezekben a szektorokban az utóbbi időben nagyon érezhető a kínai vállalatok befektetési kedve, megjelenése az uniós piacon.

A tervezet szövege – amely az Euractiv birtokába került – egy egységes uniós mércét állítana fel arra, hogy milyen intézkedéseket, ellenőrzési mechanizmusokat kell alkalmaznia a tagállamoknak a gazdaságuk védelmére – eddig volt ugyan tagállam közötti együttműködés e téren, de a tagállamok maguk döntöttek a lépések szükségességéről, alkalmazási módjáról, a jövőben azonban egy egységes, kötelező protokoll lépne életbe.

A szűrőmechanizmusok által kinyert adatokat a tagállamok megosztanák egymással, az egymás területén fellépő, gyanús külföldi befektetésekről informálnák egymást, és a másik területén, de a saját biztonságát és közrendjét veszélyeztető beruházásokat is fel lehetne jelenteni egy központi uniós szervnél, amely eljárási jogkörrel bírna az összes tagállamok területén – de az Európai Bizottságnak is lenne természetesen joghatósága ezekben az ügyekben.

A jogalkotó figyelne a jog kiskapuira, különösen az ún. zöldmezős beruházások területére, 

ahol egy nem uniós befektető uniós bejegyzésű leányvállalatával uniós jogalanyként uniós területen végzi uniós piacra termelő tevékenységét.
(Nyitókép: CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2024. január 24. 17:41
Engem ne védjen senki, föleg a Zunijó ne! Meg a hazámat Magyarországot se! Vagyunk elegen tökös magyarok akik még az Eju ellen is megvédjük hazánkat. Tünjetek a jó transzgender anyátokba és vonuljatok ki az életünkböl!!!
lendvaiildiko
2024. január 22. 20:17
Ukrajnának 50 m € minden kontroll és elszámoltatás nélkül, egy tagállamba ki jöhet, no azt kontrollálni kell.
alexandrosz-2
2024. január 22. 19:34
Majd a vétótlan köpcös geci ezt is jól megszavazza. Vagy kibasszák a teremből megint.
DE JÓ
2024. január 22. 17:45
Előterjesztők: K. Cseh, A. Donath (Nem tudom, hogy így van-e, de csodálkoznék, ha nem lenne közük hozzá. Szerintem már az első feljelentéseket is megírták...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!