Luxusautóik eladására kötelezhetik az ukrán menekülteket Svájcban

2023. március 17. 12:01

A hatóságok megunták a trükközést a szociális segélyekkel.

2023. március 17. 12:01
null

Hamarosan több száz ukrajnai menekült kényszerülhet arra, hogy eladja az autóját – írja a 20 Minuten svájci hírportál.

A Svájci Szociális Segélyezési Konferencia (SKOS) szerint minden olyan menekültnek, akinek a tulajdonában lévő autó értéke meghaladja a személyenként előírt 4000 svájci frankos (15 millió forint), valamint családonkénti 10 ezer svájci frankos (40 millió forint) értékhatárt meg kell válnia gépjárművétől.

Az úgynevezett „S-státusszal” rendelkező ukrán menekültek, akik szabadon elhagyhatják és beléphetnek Svájcba, szintén ebbe a kategóriába tartoznak.

A Menekültügyi Szolgálat (DAF) tájékoztatása szerint a továbbiakban a gépkocsit az ukrán menekültek esetében is vagyonként számolják el, ezért figyelembe fogják venni a szociális juttatások odaítélésekor, így

aki nem adja el az autóját, az kevesebb támogatásra számíthat.

A szabályok végrehajtása érdekében a hatóságoknak fel kell mérniük a menekültek vagyonát is. Luzern kantonban a hatóságok egy hónapos határidőt szabtak a szociális segélyben részesülőknek, hogy „rendezzék a személygépkocsijukkal kapcsolatos problémákat”.

– közölte az ügynökség.

A svájci migrációért felelős államtitkárság (SEM) adatai szerint az elmúlt évben több mint 79 ezer ukrán menekült érkezett Svájcba.

A 20 Minuten becslése szerint közülük több ezren rendelkeznek járművekkel. A hírportál szerint egyelőre még nem világos, hogy pontosan mennyi autó kerül majd eladásra. 

 

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Elsodort falu
2023. április 05. 22:57
Az újságíróknak nem erősségük a számolás, úgy látszik :)
Reszelő Aladár
2023. április 05. 22:52
Egy 0 lemaradt, vagy a 1,5 milliós verda számítana luxusnak. Értem én, hogy sok koszovói albán lakik arrafele, de a 1.5 milliós autó itthon sem számít luxusnak. Sőt a mai piacon a lepattantabb darabok mennek ennyiért. A célkitűzés viszont helyes. Az állam jobb helyeken nem veszi jónéven, ha belehazudnak a pofájába. Ilyen hazugság pl a luxusautós csóróság.
NullaSalus
2023. április 05. 22:41
Legsötétebb kommunista időket idézi.
masikhozzaszolo
2023. március 17. 20:25
Emlékszem, még a szlovákoknál volt, hogy szociális segélyt nem kaphatott az akinek videolejátszója volt otthon. Nem kamera, az nem volt senkinek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!