Rettegnek Orbán Viktortól: így alakítaná át az Európai Uniót

2023. december 19. 08:57

Orbán Viktor vétója és jövőbeli döntései továbbra is kiemelt szerepet kapnak a nyugati sajtóban, a The Wall Street Journal például amiatt aggódik, hogy mekkora hatalma lesz a magyar kormányfőnek a jövő évi európai parlamenti választások után.

2023. december 19. 08:57
null

Továbbra is képtelen túllendülni a nyugati sajtó azon a tényen, hogy Orbán Viktor vétózta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot, és az emiatt szükséges módosítását az Európai Unió költségvetésének. A The Wall Street Journal például amiatt kritizálja a magyar kormányfőt, hogy az egyhangú döntéshozatal kényszerűsége miatt nehezíti az EU lépéseit – erre egyébként a legtöbb, magát demokráciapártinak valló politikus szerint az lenne a megoldás, ha a demokrácia jegyében elvennék Magyarországtól a szavazati jogot.

A WSJ idézi Orbán Viktor Mandinernek adott interjúját, miszerint nem elhagyni, hanem elfoglalni akarja Brüsszelt.

A lap szerint a kormányfő azt reméli, hogy a jövő évi európai parlamenti választások és az amerikai elnökválasztás az EU-ellenes, antiliberális fősodor vezetőjévé teszi.

Ezt is ajánljuk a témában

A cikk szerzője megjegyzi, az EU vezetői a források megvonásával próbálják rákényszeríteni Magyarországot a jogállamisági reformokra, ám sokan kritizálják az Európai Bizottságot, amiért Ukrajna támogatása érdekében 10 milliárd eurót felszabadítottak ebből a keretből. Ezzel szemben az igazságügyért felelős belga uniós biztos, Didier Reynders hangsúlyozta, „ha azért blokkolunk pénzeket, hogy eredményeket érjünk el, akkor fel is kell szabadítanunk a pénzeket, amikor eredményeink vannak”.

A WSJ megjegyzi, forrásai arra figyelmeztetnek, hogy Orbán Viktor valóban ellehetetlenítheti a tényleges csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával a jövőben. Erről a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs is beszélt már.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: AFP/François Walschaerts

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona.2.0
2023. december 19. 15:48
Inkább féljenek tőlünk, mintsem, hogy rugdossanak. (Mose Dayan)
korona.2.0
2023. december 19. 15:32 Szerkesztve
Hát ez az EU tényleg egy CÍMERES TYÚKÓL tyúkokkal meg kappanokkal (herélt kakas a kappan). Egy igazi bolondokháza.
makapaka2
2023. december 19. 14:10
Ez lenne az egyetlen esély rá, hogy az EU ne legyen tovább szélhámosok kezében. és Európa ne menjen végképp tönkre.
B_kanya
2023. december 19. 14:02
"szutykok 2023. december 19. 11:27 Mondjuk 10 éve egy kapavágás se történt" A reaktoredényt kapálni szokták :) "csak a cigany fosztogatja a extrakamatra felvett ruszki hitelt!" "Na de Ildikó" szokta volt mondani Lázár Jani Csuhaj Ildikónak, aki ettől elpirult és már-már csinoska lett. Ez akkor történt sűrűn, mikor - sokadjára - előadták a mo$$lékos gazdáid a hazugságodat, majd kiderült, hogy a hitelKERET fogalmával nem vagytok tisztában. Ami az extrakamatot illeti, erre pár éve azt írták a látens homoko$$ gazdáid, hogy "Meglepte Putyint Orbán keménysége". Hazudj szutyok, hazudd magadnak, hogy hamarosan Moszvába értek :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!