Mindenkinek egy dénár

2023. december 27. 17:21

Nyugat élettelenül hánykolódott a jeges vízben. Hallotta az evezőcsapásokat, de izmai már nem mozdultak.

2023. december 27. 17:21
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
vasarnap.hu

„Miután a kettétört Titanic második fele is elmerült a hullámsírban, az egyik csónakkal, amiben maradt még néhány hely, visszaeveztek a deszkákba, mentőövekbe kapaszkodó túlélők közé.

Északot szinte azonnal észrevették, beemelték. Reszketett, de a megmenekülés tudatában már ő maga mutatta a matróznak, merre érdemes tovább siklani a sötétben.

Dél teljesen átfagyott, de már messziről látta, hogy eveznek feléje, ami reményt adott számára.
Kelet leszámolt mindennel, többször kis híján alámerült, de szerencsére hozzá is odaeveztek.

– Megtelt a csónak, egyébként sem hiszem, hogy bárkit találunk még – szólt a matróz. A távolban feltűnt egy hatalmas óceánjáró, a Carpathia sziluettje. – Akit tudtunk, megmentettünk.

Nyugat élettelenül hánykolódott a jeges vízben. Hallotta az evezőcsapásokat, de izmai már nem mozdultak. Valaki mégis észrevette, az utasok közül hárman lenyúltak érte, nagy nehezen becibálták a csónakba.

Mindannyian a Carpathiara kerültek. Az is, aki száraz ruhában, mindvégig biztos lehetett benne, hogy túléli, és a szinte öntudatlan utolsó is.

Meleg takaró, forró tea várta őket, válogatás nélkül mindenkit.

Az utolsóként kimentett Nyugatot még egy bögrével több is, mert ő nagyon átfagyott.”

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. december 27. 23:10
Wass Albert: "Az ember életben maradása a föld által adott javaktól függ. Ezért bizton állíthatjuk, hogy az egyén boldogulása azon áll, miként hasznosítja a maga módján a föld hozzá tartozó részét. Ez azonban megköveteli, hogy minden egyénnek saját földje legyen, melyen tehetsége szerint megtermelheti az élethez szükséges javakat." Bárki más állít mást, állok elébe....
Pelso j.
2023. december 27. 20:15
Jót mosolyogtam a tákolt erőlködésen. De ha már: személy szerint kik a matrózok....?
tapir32
2023. december 27. 19:12
Aggódunk az amerikai demokráciáért! Számos megnyilatkozásuk nem áll összhangban a közös értékekkel, mint a demokrácia, a szabadságjogok, valamint a jogállamiság. A népek önrendelkezése és szuverenitásának tiszteletben tartása területén az USA jelentős deficitben van! Haladéktalanul szüntessék meg más államok presszionálását! Haladéktalanul kezdjenek hozzá az USA demokráciájában fellelhető súlyos hiányosságok felszámolásához!
Valodi
2023. december 27. 18:09
... hogy kit kell majd kimenteni, azt hamarosan megtapasztaljuk! Dr. Nagy Bálint: "...85-re, az amerikai technikával vitézkedő állami gazdaságok 33 milliárdot elérő bruttó alaptevékenységi és a TSZ-ek 113 milliárdos agrárágazati bevételével szemben, a kisüzem 82 milliárdos bevételt produkált, amelyből az ÁG mindössze 6,7 milliárdos, a TSZ-ek 66 milliárdos nettó termelése mellett az őstermelők 42 milliárdot produkáltak. A Magyar Csoda kirakati csúcspontján. A nagyüzemek bevételének ugyanis ekkor már majdnem 40% át a melléküzemági ipari vállalkozások hozták. Országos átlagban 2400 hektáros óriás üzemekben. Impozáns volt? Az óriás mindig az. Meg a csühögő csillogó technika is az. És ebben a csodaködben, annak hazug gazdasági világában értelmiséggé avanzsált csőlátó technokrácia, a magyar csoda „fent az ernyő nincsen kas” önigazoló operettjének, ma már vagyon koncentrációban megtestesülő illúziójától és önámításától, soha meg nem szabadul. Mert annyit tud, mint a gépe..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!