Hullatolvajok: miért rabol el izraeli holttesteket a Hamász?

2023. december 03. 15:07

Nem csak élő izraeli túszokat ejtett a Hamász, de izraeli katonák holttesteit is elrabolta. Mire mennek vele a terroristák és mit léphet Izrael?

2023. december 03. 15:07
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

A nemzetközi sajtó megírta, hogy az Izraeli Védelmi Erő szerint a Hamász október 7-i támadása során a terrorszervezet négy izraeli katonát nem csak megölt, hanem holttestüket is elrabolta, és Gázában tartja „fogva”. A katonák Tomer Yaakov Ahimas, Kiril Brodski és Shaked Dahan, illetve Asaf Hamami ezredes (utóbbi egyike a négy izraeli ezredesnek, akik október 7-én estek el).

Miért rabol el a Hamász holttesteket és mit remél ettől?

A válasz az, hogy Izrael nem csak élő katonákért engedett ki a múltban számos terroristát (mint például Gilad Salitért cserébe 2011-ben), hanem az izraeliek holttesteinek elrablása is „gyümölcsöző vállalkozásnak” bizonyult a terroristák számára.

A zsidó vallásban a holttesteket nagyon tisztelik, és lehetőleg azonnal próbálják eltemetni őket. Az iszlamista terroristák ezzel többször visszaéltek a múltban, és terroristák elengedését követelték holttestekért.

Ezt is ajánljuk a témában

A leghíresebb ilyen példa Oron Saul és Hadar Goldin esete. A legutóbbi gázai háború során, 2014. július 20-án a Hamász kilőtt egy páncélozott izraeli csapatszállítót, megölve több utast, és elrabolva Oron Saul holttestét. Az eredeti hírek arról szóltak, hogy Sault élve kapták el, és még a nyugati sajtó is fotókat közölt a Gáza és Ramallah utcáin ünneplő palesztinokról.

Augusztus 1-jén pedig a rafai határátkelőnél támadott a Hamász, éppen tűzszünet alatt. Megölték két izraeli katonát, és magukkal vitték az egyikük, Hadar Goldin testét. A Hamász terroristák elengedését követelte a holttestekért, és érdekesség, hogy október 7-e előtt sajtóhírek szerint többek között éppen azzal altatták el Izrael figyelmét, hogy a színfalak mögött tárgyalásokat folytattak Izraellel többek között a két holttest visszaadásáért is.

Azonban olyan példák is akadtak, amikor Izrael valóban terroristákat engedett el holttestekért.

Nem csak a Hamász szeret hullákkal „kereskedni”, a libanoni siíta Hezbollah már többször sikerrel járt ezen a téren. 2000-ben három izraeli katonát akartak elrabolni a libanoni határról, Adi Avitant, Benjamin Avrahamot és Omar Sawaidot. A katonák az emberrablási kísérlet során elhunytak, azonban holttestükért 2003-ban 435 palesztin és libanoni rabot engedett el Izrael. 2008. július 16-án pedig a Hezbollah kicserélte a 2006-os libanoni háborúban fogságba esett két izraeli katona, Ehud Goldwasser és Eldad Regev holttestét Samir Kuntarra, illetve a 2006-os libanoni háborúban Izrael által elfogott négy Hezbollah-katonára.

Mivel az utóbbi időben több fórumon megjelentek olyan hangok, miszerint a palesztin/arab „szabadságharcosok” nem bántanának gyerekeket, egészen futólag érdemes megemlíteni, ki is volt Samir Kuntar.

Ő a Hezbollah drúz származású tagja volt, aki 1979-ben részt vett a naharijai támadásban. Az észak-izraeli települést motorcsónakkal támadta meg négy palesztin terrorista, velük az ekkor 16 éves (!) Kuntar. Először lelőttek egy izraeli rendőrt, majd betörtek egy lakásba, ahonnan elrabolták az édesapát, Danny Harant és négyéves kislányát, Einatot. 

A tengerparton azonban izraeli biztonsági erőkkel keveredtek tűzharcba. 

Amikor Kuntar látta, hogy a csónakuk használhatatlanná vált, fejbe lőtte Harant, majd puskatussal szétverte Einat fejét.

A Haran család tragédiája itt nem ért véget, ugyanis az édesanya, aki elbújt a lakásban, véletlenül megfojtotta kétéves kislányukat, Jaelt, amikor próbálta befogni a száját, hogy csendben maradjon. A támadók közül ketten élték túl, a másik elkövetőt 1985-ben engedték el. Kuntart 2015-ben felrobbantották, a Hezbollah szerint Izrael állt bosszút, azonban a Szabad Szír Hadsereg magára vállalta a támadást.

Valószínűnek tűnik, hogy a mostani holttestrablásokkal is hasonló céljuk lehet a terroristáknak: rabok elengedése.

Különösen fájdalmas részlet, hogy a Hamász az október 7-i támadás után felvételeket közölt arról, hogy izraeli katonák holttesteit meggyalázta, más holttestekről pedig úgy közöltek felvételeket, hogy a testek már le voltak fejezve, így feltételezhető, hogy finoman szólva is mérsékelten tartanak szem előtt kegyeleti szempontokat.

Hozzá kell tenni, hogy Hamami ezredes az eddigi legmagasabb rangú izraeli tiszt, akinek a holttestét elrabolták, így valószínűnek tűnik, hogy a Hamász komoly eredményeket várhat a „túszul ejtett” maradványoktól.

Fotó: IDF

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
strz-123
2024. január 05. 21:09
Mivel a twitter tele van azzal, amilyen állapotban Izrael elengedi az egyébként jogtalanul és eljárás nélkül összefogdosott, évekig mindenféle eljárás és ítélet, jogorvoslat nélkül fogvatartott túszait, láthatjuk az Izraeli buldózer által kiforgatott palesztin holttestetket, láthatjuk a halottakat, és olvashatjuk hogy a mindennapos izraeli katonai eljárások során lelőtt palesztinok holttestét csak késve, feldarabolva, sokszor bizonyos szervek nélkül adják ki a hozzátartozóknak - BIZTOS VOLTAM BENNE, HOGY CSAK IDŐ KÉRDÉSE HOGY AZ IZRAELI PROPAGANDA SZERVKERESKEDŐKNEK AKARJA BEÁLLÍTANI A PALESZTINOKAT. Vádold ugye a másik felet azzal amit te teszel. MOndjuk a levágott fejű csecsemők azóta sem kerültek elő, a nemi erőszak áldozatai azóta sincsenek meg, a kemencében az apja előtt elégetett fiút is a cionisták csinálták egy palesztin gyerekkel még évtizedekkel ezelőtt.. Izraelnek elég rossz az igazmondási aránya.
pesszimista
2023. december 04. 12:18
Nemcsak Izraelben , hanem sok keleti országban, egy embernek az a legnagyobb büntetés, ha nem engedik a hazájában, a szülő földjén eltemettetni magát.
papamaci57
2023. december 04. 09:22
Nem "lehetőleg azonnal próbálják eltemetni őket", hanem próbálják lehetőleg azonnal eltemetni őket. Csak nem Havas "tanár" úrnál végezted el a kommunikáció szakot?
betik
2023. december 03. 23:42
Hullarabló gyilkosok! És ezekkel van/lesz tele nyugat-európa. Siralmas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!