Annyian mentek idén nyugdíjba Szlovákiában, hogy kenyérhiány alakulhat ki karácsonyra

2023. december 13. 09:40

2022-höz képest 32 százalékkal többen kérték korkedvezményes nyugdíjazásukat északi szomszédunkban, ami nem várt problémákat jelent a munkáltatók számára.

2023. december 13. 09:40
null

Annyian választották a kedvezményes nyugdíjat az idén, hogy Szlovákiában nem jut mindenkinek kenyér a karácsonyi asztalra. A munkaerőhiány miatt a kormány beavatkozását kéri Szlovákiai Munkáltatók Szövetsége – írja az Infostart.hu pozsonyi tudósítója.

A számok magukért beszéltek: 2022-höz képest 32 százalékkal többen kérték korkedvezményes nyugdíjazásukat északi szomszédunkban, ami nem várt problémákat jelent a munkáltatók számára. Ez főleg a pékségeket érinti: a karácsony előtti időszakban akár négyszeresére is nőhet a kenyér vagy a péksütemények iránti kereslet, a most kialakult helyzet pedig azt eredményezheti, hogy bizonyos termékekből hiány lesz a szlovákiai üzletek polcain.

És hogy miért szeretnének sokan idő előtt nyugdíjba vonulni: a cikk szerint az alkalmazottak fáradtak, alacsony a fizetésük, miközben sok a munkaórájuk, a nyugdíjuk pedig csak néhány 10 euróval alacsonyabb, mint a jelenlegi bérük. 2023-tól már 40 ledolgozott év után is vissza lehet vonulni, míg korábban csak két évvel a nyugdíjkorhatár előtt lehetett.

Ráadásul az is movitálólag hathatott, hogy idén kétszer is volt nyugdíjemelés:  januárban 11,8, júliusban pedig 10,6 százalékkal emelkedtek a juttatások.

Egy év alatt több mint száz euróval nőtt az átlagnyugdíj, miközben ehhez korábban hat-hét év volt szükséges. Ezért az idén az év végéig megítélt korkedvezményes nyugdíj átlagos nagysága eléri a 750 eurót, miközben 2023 januárjában ez csak 570 euró volt.

Rastislav Machunka, a Szlovákiai Munkáltatók Szövetségének alelnöke szerint összeomlás fenyegeti a munkaerőpiacot. „Súlyos problémaként tekintünk minderre, és ha nem történik alapvető intézkedés, akkor január elsejétől sok területen valóban az összeomlás veszélye fenyeget bennünket” – jegyezte meg Machunka.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2023. december 13. 12:35
hogyhogy ott nincsenek albán pékségek
rockercicc
2023. december 13. 11:47
Jól teszik. Az emberek nagyrésze meg sem éri a nyugdíjat, csak gürizik és fizet egy életen át, aztán meghal a nyugdíj előtt és az állam benyeli a befizetett pénzt.
Ehetős Odó
2023. december 13. 11:07
A komárnói buta tót Zsola is előnyugdíjba ment?
faramuci
2023. december 13. 11:01
Ugyanaz a probléma mint Magyarorországon,a "dologtalant",(mert ugye tudjuk kikről is van szó) munkára kéne bírni. Amíg az életerős fiatalemberek a postástól megkapják azt az összeget (majdnem) ,amennyiért egy gyári munkás dolgozik, addíg nem fog változni semmi. Ha járulékbefizetés nincs, bizonyos korosztálynak nyugdíja sem lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!