Mégsem vezeti be egyelőre az eurót Bulgária

2023. november 02. 08:53

Bulgária számára a gazdaságban lévő strukturális problémák és a magas infláció sem teszi lehetővé az euró bevezetését.

2023. november 02. 08:53
Save

Bulgária hivatalosan is késlelteti az euró bevezetését, miután a kormány bejelentette, hogy a tervezett 2024 eleji csatlakozási céldátumot egy évvel kitolják. A kormány sajtószolgálata szerdán közölte ezt az intézkedést, anélkül hogy részletezte volna a halasztás okait – írta meg az Infostart.

A pénzügyminiszter már február elején figyelmeztetett arra, hogy Bulgária lemaradásban van a szükséges törvényi előfeltételek megteremtésében, és ezért az eredetileg tervezett euróövezeti csatlakozásnak kevés esélye van. Az egyik fő kritika pont az volt, hogy Bulgária magas inflációval küzdött. A nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint 

2022-ben a bulgáriai éves infláció elérte a 15,3 százalékot, ami az Európai Unióban a nyolcadik legmagasabbnak számít

Az euróövezeti csatlakozás szigorú kritériumai között szerepel továbbá az árstabilitás, amelyet az 1993-ban ratifikált maastrichti szerződés rögzít. Ez azt jelenti, hogy az éves harmonizált fogyasztói árindex (HICP) nem lehet magasabb 1,5 százalékponttal, mint a három legstabilabb inflációs rátával rendelkező uniós tagállam átlaga. Bulgáriában szeptemberben a hivatalos inflációs ráta 6,4 százalék volt, míg az euróövezetben és az Európai Unióban ez az arány 4,9 és 4,3 százalék között mozog.

Bulgária kormánya most komoly gazdasági reformokat tervez, hogy megfeleljen az euróövezeti tagság feltételeinek. A gazdasági szakértők szerint az országnak jelentős erőfeszítéseket kell tennie az inflációs ráta csökkentése érdekében, emellett pedig strukturális reformokat is végre kell hajtania a gazdaságban.

A jövőbeni intézkedéseket illetően a kormány hangsúlyozza a partnerség fontosságát a nemzetközi szervezetekkel és az Európai Unióval a későbbi bevezetés érdekében.

***

Nyitókép: HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. november 03. 00:00
Sohasem volt árstabilitás az euróövezetben és ezután sem lesz. Mert eleve nem is akarják azt, hogy az euró stabil pénz legyen. Inflációból sohasem lesz árstabilitás. Fogalmilag és gyakorlatilag kizárt. Márpedig az eurót is inflálják.
Akitlosz
2023. november 02. 23:57
Na és a magas inflációt ki csinálja? Az infláció nem istencsapása, az államhatalom csinálja szándékosan és folyamatosan, részben abból fizeti a költségvetési hiányt. Tehát nem, nem a boltosok a felelősek az inflációért. Nem azért van infláció, mert a boltos emeli az árucikkek árát, hanem azért emeli a boltos az árucikkek árát, mert infláció van.
auditorium
2023. november 02. 15:07
Majd Christine asszony eldönti, ki vezetheti be az eurót. A deficites országok nem, mert először Ukrajnát kell felépiteni az EU-nak és még nincs vége a harcnak.
survivor
2023. november 02. 13:26
fideath-7 A Németh-Antall időszakban 30% volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!