Megérkezett a laboratóriumi hús az Európai Unióba

2023. november 10. 16:10

Jövőre már kereskedelmi forgalomba kerülhet az Európai Unióban a laboratóriumi hús. A sejtszaporítással növesztett hús egyelőre csak az állateledelek összetevőjeként kerül a piacra, az emberi fogyasztás engedélyezésére még éveket kell várni.

2023. november 10. 16:10
Nagy Kristóf

Az állateledelek összetevőjeként már 2024-ben piacra kerülhet az Európai Unió területén az első laboratóriumi hús. A sejtszaporítással termesztett hús felhasználására a napokban kapta meg a szükséges engedélyeket a cseh Bene Meat Technologies. A startup vállalkozás a cseh orvostechnikai eszközöket gyártó vállalat, a BTC Csoport tagja.

A Bene Meat tömeggyártásra is alkalmas gyártósora várhatóan jövőre készül el. A termesztett hús a prémium és extra prémium árkategóriájú kutya- és macskaeledelek egyik alapanyaga lehet. A cég szerint a bioreaktorokban készülő húsféle a hagyományos állateledel-alapanyagoknál sokkal egészségesebb, emellett ellenőrzött körülmények között készül, a technológia pedig környezetbarát. A cseh vállalkozás a későbbiekben az emberi fogyasztásra alkalmas laboratóriumi húst is piacra dobná.

Mi a laboratóriumi hús, vagy termesztett hús?

A laboratóriumi hús (cultivated meat) a többi alternatív fehérjeforrással ellentétben tisztán állati eredetű. Az eljárás során első lépésben szövetmintát vesznek a haszonállatból, például szarvasmarhából. A kinyert sejteket egy erre a célra készült bioreaktorban növesztik olyan táptalajon, amely tartalmazza az izom- és zsírszövetek növekedéséhez szükséges ásványi anyagokat, aminosavakat és más szerves összetevőket. A megfelelő méretűre növelt alapanyagot a következő fázisban megformázzák annak érdekében, hogy ugyanúgy nézzen ki a hús, mintha hagyományos eljárással készült volna.

A termesztett hús a tudósok szerint ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos hús, sőt előnye, hogy ellenőrzött körülmények között készül, magasabb a vitamin- és ásványianyag tartalma és a hagyományos állattenyésztéshez képest 92 százalékkal kisebb a karbonlábnyoma, 90 százalékkal kisebb földterületre van szükség az előállításához és 66 százalékkal alacsonyabb a vízigénye.

A laboratóriumi hús támogatói szerint az innováció idővel kiváltja a hagyományos állattartást, előnye az alacsony környezetterhelés, valamint az, hogy nem kell hozzá levági a haszonállatokat.

Ellenzői az etikai megközelítés mellett vitatják, hogy az eljárás környezetbarát lenne és amiatt is bírálják a gyártókat, hogy a sejtnövesztéshez használt táptalaj olyan összetevőket is tartalmaz, mint az FBS, vagyis a magzati szarvasmarha szérum.

Egyelőre két országban engedélyezték a helyi hatóságok a laboratóriumi hús forgalmazását emberi fogyasztásra szánt élelmiszerként. Először 2021 végén Szingapúrban jegyezték be új élelmiszerként egy amerikai székhelyű startup vállalkozás laboratóriumban készült csirkehúsát.

Bill Gates laboratóriumi csirkéje már megkóstolható

A feltörekvő alternatív húspiaci technológia nagy áttörését ért el 2023 nyarán: két amerikai vállalkozás, az Upside Food és a Good Meat is megkapta az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) engedélyét, így már a fogyasztók is megvásárolhatják ezeket a húsokat. A vállalkozások által termesztett csirkehús egyelőre rendkívül drága és korlátozottan hozzáférhető, Washington és San Francisco egy-egy éttermében kapható.

Az alternatív fehérjepiac egyik legnagyobb támogatója Bill Gates. A Microsoft alapítója, a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb üzletembere az Upside Food egyik alapítója. 

Bill Gates szerint a világnak a jövőben teljes mértékben át kell térnie a laboratóriumi körülmények között előállított hús fogyasztására, mivel a technológia a klímaváltozás elleni küzdelem egyik fontos eszköze.

Az Egyesült Államok tavaly és idén már jelentős állami támogatást is elérhetővé tett a sejtalapú mezőgazdaság kutatásaira, és a befektetők is óriási kockázati tőkebevonással segítik az alternatív fehérjepiaci innovációt.

Évekbe telhet, mire az EU-ban is kapható lesz a laborhús

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatósághoz (EFSA) egyelőre még nem érkezett kérelem arra, hogy laboratóriumi húskészítmény új élelmiszerként engedélyt kapjon.

A tagállamok megosztottak a sejtalapú hústermeléssel kapcsolatban. A technológia egyik legnagyobb támogatója Hollandia, ahol jelentős állami támogatásokat is elkülönítettek az alternatív fehérjepiac innovatív kutatásaira. Több uniós ország ugyanakkor már most elejét vette a szintetikus hús megjelenésének: elsőként Olaszország, a közelmúltban pedig Románia döntött úgy, betiltja a technológiával készült húsok forgalmazását. Magyarország és Franciaország is jelezte, nem támogatják a laboratóriumi hús forgalmazását.

Az uniós szabályok szerint azokat az élelmiszereket, amelyeknek nincs hagyományuk a kontinensen, új élelmiszerként nyilvántartásba kell venni. A gyártók egy-egy termékük élelmiszerként forgalmazására nyújthatnak be kérelmet az uniós szakhatósághoz. Az EFSA a kérelmet és magát a terméket részletesen megvizsgálja, beleérve a laboratóriumi vizsgálatokat és a címkézést is. 

Hiába a dollármilliárdos befektetések, a laboratóriumi hús ebben az évtizedben még biztos nem szorítja vissza a hagyományos állattartást Fotó: John P. Kelly/Getty Images

Ha vizsgálat eredményei alapján a hatóság javaslatot tesz az engedélyezésre, az eljárás következő lépéseként először az Európai Bizottságnak, majd a tagállamoknak is hozzá kell járulniuk a forgalmazáshoz. Ha az állam- és kormányfők többsége is támogatja, akkor az új élelmiszert az EU egész területén forgalomba lehet hozni, tagállami tilalomra nincs lehetőség. Az engedélyeztetési eljárás legalább két évig tart.

Izrael bevenné Svájcot és Nagy-Britanniát

Izrael ad otthont a világ egyik legnagyobb startup ökoszisztémájának, az innovatív vállalatok kiemelt kutatási területei közé tartozik az élelmiszeripar és a mezőgazdaság. Izraelben jelentős állami támogatások is elérhetők az innovatív fejlesztésekre.

Az izraeli Aleph Farms már benyújtotta engedélyezési kérelmét a laboratóriumi húsalapú élelmiszereire Svájcban és Nagy-Britanniában is. London a várakozások szerint idővel zöld utat az az izraeli laboratóriumi marhahúsnak, mivel a brexit után megalkotott új élelmiszerstratégia egyik kiemelt pontja az alternatív fehérjefélék megjelenésének és elterjedésének támogatása.

Dollármilliárdokból osztanák újra a húspiacot

A laboratóriumi hústermesztésbe 2016 és 2022 között 3 milliárd dollár befektetés érkezett, vagyis több mint 1000 milliárd forintnak megfelelő összeg. Az összeg túlnyomó része magánbefektetőktől származik, de 2021-ben és 2022-ben már jelentős állami támogatást tett elérhetővé

  • az Egyesült Államok,
  • Kína,
  • Izrael,
  • Nagy-Britannia
  • és Hollandia.

A londoni székhelyű Oghma Partners pénzügyi tanácsadó szerint a globális gazdasági kihívások, vagyis az infláció és az alapanyag- és energiaárak jelentős drágulása miatt az idei évben érdemben visszaesett a befektetők aktivitása. 

Az idei év első nyolc hónapjában a befektetésekhez kapcsolódó tranzakciók száma és volumene egyaránt jelentősen, mintegy 50 százalékkal visszaesett 2022 azonos időszakához képest.

Mi az akadálya a lombikmarha sikertörténetének?

A laboratóriumi hús a hatalmas befektetések és a folyamatos kutatások ellenére belátható időn belül nem szorítja ki a hagyományos húsokat. Ennek oka, hogy a technológia jelenleg alkalmatlan a tömegtermelésre, mivel a gyártás hosszadalmas és drága.

Egy kilogramm laborhús előállítása akár több hétig is eltarthat, a költsége pedig jelenleg átlagosan 66 dollár, vagyis közel 23 ezer forint. 

Az összeg töredékére kell leszorítani a termelési költségeket ahhoz, hogy felvehesse a versenyt a hagyományos húspiaci termékekkel. Az optimista előrejelzések szerint 3-5 éven belül ugyan megjelenhet a világ több pontján a sejtszaporítással készített hús, de kizárólag a prémium- és luxusszegmensben. A tömeggyártásra leghamarabb 10-15 év múlva lesz lehetőség.

További akadályt jelent, hogy az emberek többsége elutasítja a laboratóriumi húst, a felmérések mindegyike azt mutatja, a fogyasztók undorodnak az eljárástól. Emellett egyre több bírálat éri az érintett vállalatokat amiatt is, hogy a gyártás energiaigénye jelentős, és jelenleg nincsenek erőfeszítések arra, hogy megújuló energiaforrásokból fedezzék a termelést.

Nincs valódi alternatívája a húsnak

Noha a zöldek egyre erőteljesebb nyomást gyakorolnak az emberekre és a mezőgazdaság szereplőire, jelenleg képtelenség a hagyományos húsfélékről áttérni bármilyen megfizethető, és bizonyítottan egészséges alternatív fehérjeforrásra.

Éppen ezért tiltakoznak egyre többen az Európában ismét napirendre vett húsadó bevezetése ellen. A húsfogyasztás a tudósok konszenzusos álláspontja szerint az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része, mivel az állati fehérjére szüksége van az emberi szervezetnek, a húsfélék pedig olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek nem helyettesíthetők a növényi vagy a rovari fehérjeforrásokból.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogyan lehet fenntartható a húsfogyasztás?

A szakemberek többsége abban is egyetért, hogy a népességnövekedés és a szegényebb országokban növekvő jövedelmek a világ húsfogyasztásának folyamatos, meredek növekedését eredményezik. A jövő állati fehérjeforrásaként a baromfihúst és a tojást szokták említeni, mivel e termékek a vörös húsokhoz képest jóval nagyobb mennyiségben termelhetők és a környezetterhelésük is alacsonyabb. Ráadásul a tartási és tenyésztési technológiák, valamint az újabb takarmányozási gyakorlatok miatt folyamatosan nő az állattartók hozama, az innovatív módszerekkel pedig érdemben mérsékelhetők az ökoszisztémára gyakorolt káros hatások.

Nyitókép: Getty Images 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2024. február 04. 20:19
Javaslom, hogy a tesztelést az Európai Parlament azon képviselőin végezzék egy éven át akik ezt megszavazzák.
survivor
2024. január 23. 15:00
Ha az aminosavakat legyártjuk kőolajból , metánból, ammóniából egyéb kutyafaszából (Urey- féle ősleves) , napenergia segítségével, minek a sejttenyészet ?? Kondér kell, reaktor...
survivor
2024. január 23. 14:53
A táptalaj ásványi anyagait és aminosavait honnan veszik ? MILYEN FORRÁSBÓL ?
lesmiserables
2024. január 23. 13:28
és az állatot ki eszi meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!