Holtan találtak Mexikó első „nem bináris” bírójára

2023. november 14. 11:09

Otthonában találtak rá a holttestre.

2023. november 14. 11:09
null

Jesús Ociel Baena holttestét hétfőn fedezték fel Aguascalientes városában, egy másik személy holttestével együtt. A második személyt Baena élettársaként azonosították – írja a BBC.

A hatóságok szerint nem világos, „hogy gyilkosság történt-e vagy valamilyen baleset”. A főügyészség közleménye szerint nem volt jele annak, hogy egy harmadik személy belépett volna a házba. A rendőrök egy éles tárgyat találtak, és az előzetes megállapítások arra utalnak, hogy az incidens személyes ügy lehetett.

A Letra S nevű LMBTQ+ jogvédő csoport felszólította a helyi hatóságokat, hogy alaposan és előítéletek nélkül vizsgálják ki a haláleseteket. Alejandro Brito, a csoport igazgatója elmondta, hogy Baena, aki az ők/them névmást használta, „sok gyűlöletüzenetet, sőt erőszakos és halálos fenyegetést is kapott”.

Brito hozzátette, hogy Baena 

áttörte a nem bináris közösségben bezárt láthatatlan korlátokat”.

A 38 éves férfi 2022 októberében lett Aguascalientes állam választási bíróságának bírája, ő volt az első nem bináris személy Latin-Amerikában, aki bírói pozíciót töltött be.

Júniusban az első olyan embercsoport közé tartozott, akiknek genderemleges útlevelet adtak ki.

Nem bináris személy vagyok, nem érdekel, hogy nőként vagy férfiként tekintsek magamra”

– írta Baena az X-en, a korábbi Twitteren ugyanabban a hónapban.

Nyitókép: Mexikói kormányzat

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2023. november 14. 21:09
Egy buzival kevesebb. Vagyis a hír alapján inkább kettővel. Lapozzunk.
makutyi-2
2023. november 14. 20:47
Kétéltű. (Ahogy ezt a Mónika showban valaki mondta pár évtizede).
zrx8
2023. november 14. 18:39
A nem bináris az olyan, mint a buzi ?
anonymtalan2
2023. november 14. 15:40
"Holtan találtak Mexikó első „nem bináris” bírójára" Ejj-ejj! Teszkátlipoká, aki sok minden mellett az igazságszolgáltatás istene is volt, nem tűri meg az őrülteket, bolondokat az ő területén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!