Azonosították a következő Európai konfliktus helyszínét

2023. november 30. 19:51

A szerb külügyminiszter szerint a Balkánon több évszázados múlttal rendelkező mozgalom jelenti a legnagyobb veszélyt Európára.

2023. november 30. 19:51
Jeyhun Bayramov - Ivica Dacic meeting in Belgrade

Ivica Dacsics szerb külügyminiszer a Kosovo Online hírportálnak adott interjúban arról beszélt, hogy az ukrán válság után a „Nagy-Albánia” létrehozását célzó több évszázados mozgalom jelenti a legnagyobb veszélyt a Nyugat-Balkán, de Európa békéjére is – vette észre a Magyar Nemzet.

Ivica Dacsics a koszovói biztonsági erők napján megjelentett Nagy-albán szimbólumok kapcsán szólalt meg: 

Szerbia mindezt látja és elítéli, de meg kell értenünk azt is, hogy a nemzetközi közösség egy része, habár a saját szemével látja mindezt, mégsem hisz annak, vagy legalábbis átnéz felette.

Ez a hallgatás vajon azt jelenti-e, hogy egyetértenek azzal, amit az albánok tesznek, ezt Belgrádnak fel kell mérnie?” – tette fel a kérdést a tárcavezető.

Hozzátette: „figyelembe kell venni azt is, hogy milyen erős kijelentések hangoznak el a részükről, amikor szerb részről valami olyan kérdés vetül fel, amely valakinek nem tetszik”.

„Láthatják, hogy a Nagy-Albánia kérdésében senki nem nyilvánul meg, s azt senki nem ítéli el. Ezzel pedig további jelentőséget kap az. Legitimitást kap ez a cél, amelyért az albán pártok harcolnak Koszovóban, Albániában, Észak-Macedóniában, Montenegróban vagy Szerbia déli részén” – taglalta a miniszter. 

„Folyamatos, több évszázados mozgalmuk van, amely éppen ezt célozza. Állandóan azt mondogattuk, hogy ez jelenti a legnagyobb veszélyt a nyugat-balkáni békére, és mondhatnám Európára is, az ukrán válság után”

– mondta az interjúban Ivica Dacsics.

Nyitókép: Filip Stevanovic / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2023. november 30. 20:26
Van igazsága. Figyeljünk!
P_F_Juli
2023. november 30. 20:21
A Balkán már évszázadok óta egy lőporos hordó volt. Nem oldotta meg a nemzetiségi kérdéseket sem Jugoszlávia létrehozása, sem pedig széthullása. Talán nem is akarta a nemzetközi közösség megoldani? Mivel most sincs véleményük és állásfoglalásuk, úgy látszik, hogy nem. A kérdés csupán az, hogy mikor fog robbanni, és nem az, hogy robbanni fog-e vagy nem. Sok tragikus esemény zajlik Európa keletibb felén már egy ideje, és láthatóan ez senkit nem érdekel tőlünk nyugatabbra. Valamikor olvastam erről is jóslatokat - amiről általában az ember józan állapotában nem is vesz tudomást, viszont eléggé aggasztó tud lenni, ha egyes elemeit látjuk megvalósulni. Ilyenkor nem hagy nyugodni az a gondolat, hogy "szándékosan gyártottak" anno ilyen jóslatokat, hogy egyszer majd meg is valósuljon, vagy megvalósítsák. Vagy talán mégis van olyan, hogy egyesek időben előre tudnak látni később bekövetkező eseményeket? Bármelyik lehetőségre adott igenlő válasz nem éppen szívderítő, a tagadása pedig indokolatlan
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!