Azonnali tűzszünetet javasol Josep Borrell

2023. november 14. 09:45

A harcok azonnali szüneteltetését sürgeti a brüsszeli politikus a Gázai övezetben.

2023. november 14. 09:45
null

A harcok azonnali szüneteltetése és humanitárius folyosók biztosítása elengedhetetlen a Gázai övezetben, hogy az életmentő eszközök, valamint a víz és az élelmiszer eljusson a rászoruló lakossághoz – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn. Josep Borrell felhívta a figyelmet arra, hogy az izraeli-palesztin helyzet mellett továbbra is figyelemmel kell kísérni az ukrajnai háborút.

Érdekes módon az orosz-ukrán konfliktus kapcsán nem beszélt tűzszünetről.

Az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozását megelőzően újságíróknak nyilatkozva Josep Borrell közölte: az izraeli-palesztin fegyveres konfliktussal kapcsolatban a hangsúly azon van, hogy azonnal, illetve azon, hogy nem csupán egy, hanem számos alkalommal kell szüneteltetni a harcokat, hogy a polgári lakosság elhagyhassa az érintett övezetet.

„Az EU elítéli, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet pajzsként használja a civileket, ugyanakkor felszólítja Izraelt, hogy tanúsítson maximális önmérsékletet a polgári lakosság védelmének biztosítására” – húzta alá.

A főképviselő kijelentette, hogy a gázai helyzet mellett továbbra is kiemelten figyelni kell Ukrajnára is. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az Oroszország által megtámadott országban a bombázások folytatódnak, és ezért – emelte ki – az Európai Unió támogatása fokozódik. 

Az EU továbbra is Ukrajna mögött áll, katonai képzések révén támogatja az ukrán hadsereg ellenállóképességének fejlesztését 

– húzta alá az uniós diplomácia vezetője.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zilizi Gábor
2023. november 14. 21:44
Attól fél Borell, hogy égni fognak a nagy Europai városok hogy a muszlim kontroll kicsúszik a kezük alól. És ők akkor repülnek az EU bozotsagbol es a többi balos kepviselő is.
Gullwing
2023. november 14. 18:06
Azonnali tűzszünet? És Ukrajnában? Kibaszott kétszínű korcsok ezek mind...
Csigorin
2023. november 14. 17:45
ja, Ukrajnaban feher emberek pusztulnak, annak orul ez a ven gecilada
Intruder
2023. november 14. 17:36
Fostalicska fasszopó féreg félti a kibaszott palesztin terroristákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!