Meddig tart a háború?

2023. október 02. 17:17

A két világháborúban való orosz részvétel három-négy évig tartott, és egyre valószínűbb, hogy ez a mostani is nagyjából ilyen időtávot fog majd át.

2023. október 02. 17:17
MALJAR, Hanna
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Az utóbbi három világháború alapmintázatát az orosz és német birodalom egymás ellen uszítása jelenti, ami a brit birodalom és az amerikai birodalom számára a »pivot area« feletti uralom, az európai kontinentális »erőegyensúly« fenntartásának fő eszköze. Az előző két világháborúban való orosz részvétel három-négy évig tartott, és egyre valószínűbb, hogy ez a mostani háború is nagyjából ilyen időtávot fog majd át.

E három háború (a mostani is) alapvetően védekező háború volt, ám érdemes szemügyre venni Oroszország három másik háborúját is, az 1853-ban kezdődő krími háborút, az 1904-es japán háborút és a nyolcvanas évek során zajló afgán háborút. Ezek a háborúk kétségtelenül az orosz birodalom terjeszkedő háborúi voltak. A krími háborúban a gyengülő oszmán birodalom helyét próbálta elfoglalni a Fekete-tenger, illetve a szorosok uralásával a Földközi-tenger feletti katonai ellenőrzés megszerzése érdekében, ám az akkor világbirodalomként »üzemelő« brit birodalom ezt éppen a már említett geopolitikai okok miatt megakadályozta, és Oroszország megsemmisítő vereséget szenvedett.

Hasonlóan megsemmisítő volt veresége a Japánnal vívott 1904–1905-ben lezajló háborúban, amelyben a Csendes-óceán északi térsége feletti uralom volt a cél, ám a brit birodalom számára ez is stratégia céljainak fenyegetését jelentette. A vereség nyomán 1905-ben polgárháborús helyzet alakult ki Oroszországban. És végül a szintén totális vereséggel járó afgán háború a Közel-Kelet ellenőrzésére alkalmas „támaszpontként” kellett volna Szovjetunió számára.

E háborúk átlagos hossza öt év körül volt ugyan, de az afgán háború közel évtizednyi hossza nélkül számolva ezek is viszonylag rövid háborúk voltak. A három védekező és három expanzív háború átlagos hossza valamivel több mint négy év, így feltehetőleg e mostani háború is még évekig tarthat.”

***

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Alex Babenko

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kerek-a-perec
2023. október 03. 09:50
"Meddig tart a háború?" Te hülye bogár megmondom: RUSZKIK! HAZA! és vége!
Kovács Ubul
2023. október 02. 22:43
"(a mostani is) alapvetően védekező háború" - alapvetően moszkovita xardarab vagy, dögbogár :)
Box Hill
2023. október 02. 20:33
Mitől volt védekező orosz szempontból az első világháború?
Obsitos Technikus
2023. október 02. 19:15
Naja, de a stopper még nem indult el.. Még nincs világháború, bár az utókor a kezdetének 2022 február 24-ét fogja tanulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!