„Botrányos” – így reagált Verhofstadt a befagyasztott uniós pénzek folyósítására

2023. október 03. 12:24

A belga EP-képviselő szerint ez a lépés „tönkreteszi értékalapú közösségünket”.

2023. október 03. 12:24
VERHOFSTADT, Guy

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, egy lehetséges dealről írt az EU és Magyarország között a Financial Times. A lap szerint az Európai Bizottság arra készül, hogy több milliárd eurónyi, jelenleg a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt befagyasztott uniós forrást szabadítson fel Magyarország számára, és 

ezzel Budapest támogatását is megszerezze a blokk költségvetésének növeléséhez és az Ukrajnának nyújtott jelentős pénzügyi támogatásához.

 A cikkből kiderült: 13 milliárd euró EU-s forrást kívánnak feloldani november végéig. Erről három, a tárgyalásokról tájékozott tisztviselő beszélt a Financial Timesnak.

A témáról kedd délelőtt sajtótájékoztatót tartott Navracsics Tibor, területfejlesztésért és EU-s pénzekért felelős tárca nélküli miniszter. Kijelentette: az idei évben meglesz a megállapodás, és megnyílnak az uniós források. Arról azonban, hogy konkrétan mennyi, és mire költené azt a kormány, nem akart beszélni.

Ezt is ajánljuk a témában

A Financial Times értesülésére Daniel Freund német EP-képviselő után Guy Verhofstadt is reagált. A belga politikus X-közösségi oldalán idézett a gazdasági lap cikkéből, mely szerint „ahhoz, hogy előrelépést érjünk el az Oroszország elleni 12. szankciós csomagban, fel kell oldanunk a Magyarországnak szánt 13 milliárdos befagyasztott finanszírozás feloldását...”

Verhofstadt szerint ez

 „botrányos... az egyhangúság eredménye a kül- és védelempolitikában, mely tönkreteszi értékalapú közösségünket”

– hangoztatta a belga balliberális EP-képviselő.

A vonatkozó bejegyzést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vamonos
2023. október 04. 12:21
Ez azért kétélű fegyver, ha most mekapjuk a pénz egy részét és igen-nel szavazunk: - mi mondhatjuk, hogy lám. lám, mégis csak politikai okai voltak a visszatartásának. - ők viszont azt mondhatják, ugye megmondtuk, hogy Orbán zsarolásra használja a vétót. Aztán pénz még sem lesz, viszont veszítünk az amúgy is kevés hitelességünkből. Szóval csak óvatosan.
macher4
2023. október 04. 05:36
Ha most felszabadítják a pénzt azért hogy magyarország szavazza meg az ukránok támogatását. Azzal először is beismerik hogy jogtalanul tartották eddig vissza , másodszor meg ha megkaptuk a pénzt akkor megfogalmazzuk aggályainkat az Ukrajna jogállamiságával kapcsolatban. És ha már a kissebségeknek minden jogát biztosítják , akkor újabb levelet írunk hogy az iskolaigazgatót tegyék vissza a magyar iskola élére, a ledöntött turul szobrot állítsák vissza. És így tovább amikor majd úgy gondoljuk hogy minden aggályainkat kielégítő lépést megtettek akkor visszatérhetünk Ukrajna hitelből való támogatására.
Martell 2
2023. október 04. 00:19
Ne sírj fogtündér, ezután is leszophatod a zongoristát,
Palatin
2023. október 03. 21:35
Gyurcsánynak és Dobrevnek Verhofstadt a példaképe, miután Rákosi ugye már nem él. Esténként egymás nyakába borulva, az üres pálinkás üvegek között, ezt dudorásszák: Mi nyugatos Magyarországot akarunk, Ezért ott minden tököt megvakarunk, Riszáljuk Verhofstadtnak buján farunk, Ha így folytatjuk lesz egy szép nyarunk. Magyarok érdekeire nagy ívban szarunk, Tudjuk, voksaikban soha nem bízhatunk, Brüsszelben ezért sündörgünk, kavarunk, Ott lesz majd Daniel, kire rácuppanunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!