Mesterséges rettegés: így adja el a brüsszeli elit saját félelmeit és propagandáját közvélemény-kutatásként

2023. szeptember 12. 12:18

Jelentés készült a trükkös „közvélemény-kutatásokról”.

2023. szeptember 12. 12:18
BELGIUM - BRUSSELS - DAILY LIFE

Az Eurobarométer közvélemény-kutatásait elemző „Mitől fél Európa” című angol nyelvű tanulmány komoly kérdéseket vet fel a kutatássorozat pontosságával és érvényességével kapcsolatban – olvasható az MCC Brussels hasábjain.

Mint írják, a tanulmány többek között rámutat:

  •  a kérdésekre adható válaszlehetőségek kiválasztása és megfogalmazása hogyan segíti elő az „integrációs” eredményeket,
  • a kutatássorozat hogyan fókuszál a pozitív vélemények láthatóságára, miközben bizonyos témákat szándékosan elkerül,
  • hogyan tüntet el olyan kérdéseket, amelyekre kritikusabb válaszok érkeznek, valamint
  • hogy a fentiek összeségében hogyan hoznak létre egy olyan „európai közvéleményt”, amely „empirikusan aligha létezhet”.

A jelentést készítő Frank Furedi professzor szerint például „a jelentésünkben vizsgált felmérések többsége azt mutatja, hogy a hétköznapi emberek figyelemreméltóan hosszú időszakon keresztül, következetesen helyezték előtérbe a gazdasági kérdéseket – a foglalkoztatást, a béreket és az árakat – más aggodalomra okot adó ügyekkel szemben.”

Bill Durodié professzor szerint ráadásul „jelentésünk azt mutatja, hogy a közvélemény-kutatások állításai ellenére nincs egyértelmű utalás arra, hogy a „közvélemény” mit gondol. Ezt gyakran szándékosan építik fel vagy hívják elő, hogy megfeleljen az előre meghatározott napirendeknek”. Mint fogalmaz:

amikor választási lehetőséget kínálnak, azokat az elit prioritásai és szempontjai szerint alakítják ki”.

***

Az említett, angol nyelvű jelentést ide kattintva olvashatja.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hangillat
2023. szeptember 12. 14:17
Ami 'EU-s', az egyre gyakrabban valami negatív jelentéssel bír. A 'kulturális ' örökség mint a keresztény európai közös kapocs be sem került az EU Alkotmányba, az értékvesztés innen eredeztethető. Jogállamiság az EB-ben a féktelenség, súlyos ellensúlytalanság. míg az EU Ügyészség pozitív véleménnyel bír Mo-ról, addig a strasbourgi Bíróság is már NGO kakukkfiókákkal telített, Soros bekötve: NGO= Network Go Openly. A 'megsorosozást' anyagilag már az EU állja. Az elit -az EU árják és 'sehonnani bitang valahonnanjai' saját hatáskör és illetmény emelésben, birodalomépítésben utaznak. Hazánkban az orbáni Bastille-t láttatja a cezaromániás állami elő-császárság.
Pandaka pygmaea
2023. szeptember 12. 13:37
Olvasatlanul: Orbántól?
Pelso j.
2023. szeptember 12. 13:14
Na és, tanultak a fidesztől egy újabb polgári módszert. Így megy, még a végén gázszerelőjük is lesz.
rasdi1
2023. szeptember 12. 12:59
Minden közvéleménykutatás eredményét az határozza meg, mi a megrendelő célja. Egy valamire való közvéleménykutató cég azt a "szakma" minden "szabályát" betartva biztosítani tudja. Teljesen lehetetlen, eredményt sohase produkál, csak a "hibahatár" megfelelő határaiig tolja ki az "eredményeit". Ehhez alapvetően két eszközük van, az egyik a "mintavétel", a másik pedig a kérdések megfogalmazása. (A telefonos "kutatásokra" egyszerűen demagógiának tartok minden hivatkozást.) Egyszer, mintegy 20 évvel ezelőtt volt szerencsém "kiválasztottnak" lennem egy részletesebb "kutatásban", mintegy 8 A4 méretű, meglehetősen az egykori "szabványoldalnak" megfelelő vagy annál kissé sűrűbben írottak voltak a kérdező kérdései. De "szájbarágó" stílusuk az országos "közvéleménykutatások" alkalmából is érzékelhető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!