Fico érzi, a társadalom belefáradt a háborúba, de jó-e nekünk, ha ő lesz Szlovákia vezetője? – kutató a Mandinernek

2023. szeptember 29. 15:24

Mik voltak a választási kampány fő témái, és milyen koalíciós forgatókönyvek reálisak? A Világrend legújabb adásában Kollai Istvánt, a pozsonyi Comenius Egyetem kutatóját kérdeztük.

2023. szeptember 29. 15:24


ATTILA KISBENEDEK  /  AFP
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A magyar politikai rendszerben 2010 óta bekövetkezett változásokhoz hasonló átalakulás nem várható Szlovákiában, még akkor sem, ha az orbáni politikával egyre inkább szimpatizáló Smer-vezető kerülne is hatalomra. 

Fico kampánya „egy copy-paste” Orbán-kampány volt, de szlovák NER nem lesz 

– szögezte le a beszélgetés elején Kollai István, aki szerint erre az a magyarázat, hogy a magyarétól eltérő a szlovák politikai gondolkodás és a pártpolitikai berendezkedés is.

A szlovák társadalomra jellemző, hogy hiányoznak az erős ideológiai kódok és az ideológiai beágyazottság” – fogalmazott a szakértő, utalva arra, hogy a szlovák társadalom egy posztparaszti társadalom, ahol nem történt a magyaréhoz hasonló organikus polgári átalakulás, és a magyaréhoz hasonló ideológiai szekértáborok sem alakultak ki. Rámutatott arra is, hogy a szlovák tudományos vagy művészi életben sem alakult ki arra igény, hogy politikai üzeneteket közvetítsenek.

A szlovák választási kampányról

Ukrajna, migráció és gazdasági növekedés” – a Comenius Egyetem kutatója szerint ez volt a választási kampány három fő témája. Mint mondta, Robert Fico és pártja (Smer) Ukrajna-, valamint Egyesült Államok-ellenes üzeneteket közvetített, szerinte 

a volt kormányfő ráérzett arra, hogy a szlovák társadalom belefáradt a háborúba, Ukrajna egyoldalú kormányzati segítése mögül elszivárgott a szavazók egy részének a támogatása.

Ez egy nagyon új dolog, ez az euroatlanti-ellenesség Ficónál, és nem is csak az ukrán háborúról szól, hanem egy tágabb új narratíva, amely USA-ellenességre, EU-ellenességre, Brüsszel-ellenességre épül, végső soron azt lehet mondani, mintha Orbán Viktor narratíváját google translate-be betette volna” – vélekedett Kollai István, aki szerint Fico korábbi külpolitikája euroatlantista volt, de ezt 2023-ra megváltoztatta.

A kutató úgy vélte, hogy NATO-tagországként a NATO ellen beszélni „politikai potyautasság”, de választási számítása bejöhet, hiszen Szlovákiában konszenzus van arról, hogy Amerika ebben a háborúban szerepet vállal, a szlovák társadalom egyik része ezt pozitívumként, a másik negatívumként ítéli meg. 

Kollai István
Forrás: Margit Garajszki  - eckartsau2018.univie.ac.at

Koalíciós forgatókönyvek

Kollai István a jelenlegi közvélemény-kutatásokra hivatkozva elmondta, valóban Fico jött fel az első helyre, és bár „politikai zombiként” már temették, visszatérésében nagyban közrejátszott, hogy a kormányzása ellenében alakult OLaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) mozgalom kormányon bizalmat vesztett: a 2020-ban hatalomra került ellenzék koalíciója „kínos bohóckodásba fulladt”, saját vitáiban bukott meg.

A Smer kormányzása idején maffiaszerű állapotok uralkodtak az újságíró-gyilkosságtól a politikát átszövő korrupcióig, de az ezt leváltó ellenzék kormányon leszerepelt: 

a szlovák gazdaság gyengélkedik, az uniós forrásokat sem használták fel megfelelően, a korrupciós ügyeket felemás módon próbálták felszámolni,

valós eredményt nem tudtak felmutatni.

Fico tehát visszatérőben, de győzelme esetén is nehéz helyzetben lesz, kormányalakítási esélyei limitáltak, hiszen két szélsőjobboldali párton, a Szlovák Nemzeti Párton és a Republikán kívül nem nagyon akarnak a Smer-rel kormányozni a többiek. 

Fico, magyar kormány, felvidéki magyarok

Ficonak nincs meg az az erős intellektuális háttere, ami Orbánnak megvan” – jegyezte meg Kollai István azzal kapcsolatban, hogy át tudná-e úgy alakítani a szlovák rendszert, ahogy Orbán tette Magyarországon. 

Mint mondta, nagy kérdés, hogy Fico komolyan gondolja-e a „Washington-, illetve Brüsszel-ellenességet”, vagy ez csupán a kampánynak szólt – ha komolyan gondolta, akkor ezzel a politikával „hideg polgárháborút” robbantana ki Szlovákiában. Kollai szerint 

Fico „sokak szemében nem a rend teremtőjeként, hanem káoszteremtőként jelenik meg”, mivel korábbi kormányzásai idején sem volt stabil társadalmi elfogadottsága. 

Nem látom magam előtt azt az Európai Bizottságot – amely Orbánnal szemben egy nagyon kemény ellenfél, egy nagyon jól szervezett falanx –, amely azért, mert Fico is ott botladozik mellette – mert Fico nem tud erőt felmutatni szerintem –, ettől megijed, elfárad, és azt mondja: na jó, kapják meg az EU-s pénzeket...” – válaszolt a szakértő arra a felvetésre, hogy Fico miniszterelnökségével Magyarország erős szövetségest kapna Szlovákiában a Brüsszellel való politikai-jogi küzdelmeiben.

Végezetül, a Világrend adásában szóba került a felvidéki magyarok politikai képviseletének ügye is, konkrétan az, hogy a Szövetség nevű magyar párt bejuthat-e az 5 százalékos küszöb megugrásával a pozsonyi parlamentbe. Kollai István elmondta: a pártnak jól sikerült a kampánya, és ez reményt adhat a bejutásra. Probléma ugyanakkor, hogy mellette 

két másik magyar párt is indul, ez pedig a magyar szavazatok szétaprózódásával fenyeget. 

A szakértő úgy vélte, hogy a felvidéki magyar pártok helyzete leképezi az összmagyar társadalomra jellemző törésvonalakat, viszont egy hatékony magyar képviselethez ezeken a beidegződéseken túl kellene lépni, egységet kellene felmutatni. 

--

A Világrend adásának vendége Kollai István Közép-Európa-szakértő, a pozsonyi Comenius Egyetem kutatója volt.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Nyitókép: Robert Fico és Orbán Viktor kézfogása a V4-ek kormányfői találkozóján  a budapesti Várkert Bazárban 2018. január 26-án  (forrás: Attila KISBENEDEK / AFP)

 

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kbs-real
2023. szeptember 30. 10:16
Lengyel László revival.
Mich99
2023. szeptember 30. 08:58
Ez a Kollai nagyon USA-barát. Biztos Gyuri bácsihoz van bekötve.
Vasalo
2023. szeptember 29. 18:24
A szakember ur keményen félrevezet. Már a szokincse is több mint aljas, amikor az „EU, a NATO meg USA ellenségröl pofázik“ , amikor nyilvánvalo, hogy nem a szervezetek, országok ellen van a társadalom, hanem azon aljas korrupt személyek ellen, akik gátlástalan aljassággal támadják saját szövetségeseiket, támogatnak Szlovákiában jol ismert ukrán náci rendszert, és akik náluk is soha senki által nem támogatott pártocskákat, politikusokat (PS, közt. elnök stb) pénzelnek és elképesztö manipulácioval probálják befolyásoni a szavazást ( a PS Youtube TV-jének a regisztrált nézöszáma alig 800, de egyik naprol a másikra 3-400000 lájk jelenik meg. Tbc
figyelő4322
2023. szeptember 29. 18:22
Úgy látszik, ez a téma fontos a Mandinál is. Ha jól emlékszem, tegnap is volt a Kollai szagértő úrral szagértés. Nahát, szerinte nem lesz NER a Felvidéken. Mégpedig valami olyasmi okból, hogy a tót POSZT-PARASZTI társadalom még éretlen rá!l Érdekes vélemény...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!