„Fico egy copy-paste Orbán, de szlovák NER nem lesz” – Világrend

2023. szeptember 27. 18:20

Mi Robert Fico titka, hogy politikai zombie-ból újra a hatalom közelébe tornászta fel magát? Milyen irányt venne kormányfősége esetén Szlovákia? A pozsonyi Comenius Egyetem kutatóját kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. szeptember 27. 18:20
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Ez egy nagyon új dolog, ez az euroatlanti-ellenesség Ficónál, és nem is csak az ukrán háborúról szól, hanem egy tágabb új narratíva, amely USA-ellenességre, EU-ellenességre, Brüsszel-ellenességre épül, végső soron azt lehet mondani, mintha Orbán Viktor narratíváját google translate-be betette volna” – magyarázza a Világrend adásában Kollai István a Smer vezetőjének újszerű politikai narratívájáról.

A Közép-Európa-szakértő szerint a szétaprózódott pártviszonyok, a szlovák mentalitás és a politikai rendszer sajátosságai miatt nem elképzelhető, hogy bármely párt, jelen esetben a Fico vezette nacionalista baloldal képes lenne egy olyan centrális politikai erőteret létrehozni, mint amelyet Magyarországon kialakított a Fidesz.

Nem látom magam előtt azt az Európai Bizottságot – amely Orbánnal szemben egy nagyon kemény ellenfél, egy nagyon jól szervezett falanx –, amely azért, mert Fico is ott botladozik mellette – mert Fico nem tud erőt felmutatni szerintem –, ettől megijed, elfárad, és azt mondja: na jó, kapják meg az EU-s pénzeket...” – válaszolt a szakértő arra a felvetésre, hogy Fico miniszterelnökségével Magyarország erős szövetségest kapna Szlovákiában a Brüsszellel való politikai-jogi küzdelmeiben.

A szeptember 30-án esedékes szlovákiai parlamenti választásról szóló beszélgetésben a kampány fő témái mellett a következőkről esett szó:

– Ha Robert Fico egy bukott politikus, akkor milyen tényezők miatt tudott olyan támogatást maga mögé állítani, hogy visszatérőben van a hatalomba?

– Miért nem sikerült az OLaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) mozgalomnak a politikai elitizmus megváltoztatása kormányon?

– Milyen kormányzati berendezkedés irányába vinné el Fico Szlovákiát? 

– Milyen esélye van egy Fico-ellenes négypárti koalíció létrejöttének?

– Milyen esélye van a Szövetség nevű magyar pártnak a parlamentbe jutásra?

A műsor vendége: Kollai István Közép-Európa-szakértő, a pozsonyi Comenius Egyetem kutatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:


 

--

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2023. szeptember 28. 06:01
Mia titka, mia a titka? Az ő kormányfősége alatt csatlakoztak az euróhoz és az ő idején "aratott" Nyugat-Mucsa "BezzegSzlovákia-projekt"-je, Szlovákia (ás Lengyelország) gazdaságának a felturbózása, miközben minálunk a balliba hülyelvtársak qrmányoztak. Abban reménykednek, hogy Ficóval újra visszajön az "aranykor". Ami pedig a "maffiázást" illeti, az olasz maffiával való manifeszt kapcsolatra az ő utána következő kormányfők ideje alatt "derítettek fényt" az ottani firkászok.
figyelő4322
2023. szeptember 27. 20:54
Már Gróf Tisza István, néhai miniszterelnökünk, akit bolsevik terroristák gyilkoltak meg, mondta hajdanán: 'Tót nemzet nincs!' Abban az időben igaza volt, akkor még nem volt. Ha akkoriban megkérdezik az egyszerű tótokat, többségük inkább magyar(országi) maradt volna. (Ezért is nem kérdezték őket, Woodrow Wilson és Georges Clemenceau Csehszlovákiát akart MINDEN áron!) Aztán a csehek gyámkodásával nemzetté vál(hat)tak, mostanára már (talán) az is. Viszont úgy tűnik, hogy TALÁN nem minden nemzet kifejezetten alkalmas ország alapítására és működtetésére...
Imprator
2023. szeptember 27. 20:42
Nekem egy felvidéki ismerősöm mondta, hogy a tótok jó munkásemberek, de egy búfé vezetését nem lehet rájuk bízni.
figyelő4322
2023. szeptember 27. 20:36
Valahogy úgy hangzik Kollai úr, Közép-Ajrópa szaGértője, mintha egy kissé az Ódor tót miniszterelnök felé húzna a... szaGértése... Az biztosnak hangzik, hogy a Fic(k)ó Róbertet nem kedveli. Én, személyesen csak azt remélem, hogy a magyar párt bejut a Pozsonyi 'Diétába...' Továbbá azt is, hogy jó alkupozíciója lesz... Esetleg Ficóval?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!