Nem jött be a jóslat – elestek a kriptopénzek

2023. augusztus 28. 08:57

Nem elég, hogy nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, de még pénzügyi kockázatot is teremtettek a fejlődő gazdaságok számára.

2023. augusztus 28. 08:57

A Bank for International Settlements tanulmánya szerint hiába nevezték sokan a pénzügyi világ jövőjének a kriptopénzeket, azok nem elég, hogy nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ígéreteket, de még pénzügyi kockázatot is teremtettek a fejlődő gazdaságok számára – írta meg a Reuters.

Korábban egyszerű és gyors megoldásnak hitték a pénzügyi nehézségekre, valójában 

csak felerősítette a kevésbé fejlett gazdaságoknál mutatkozó kockázatokat. 

Ha a hagyományos és a kriptós piac összefonódna, akkor többszörös kockázattal néznénk szembe” – olvasható a jelentésben. A kriptoeszközök sérülékenységei több irányból adódnak.

Azt javasolják, hogy „a hatóságok működjenek együtt a piac hatékony felügyeletéhez”. 

„Ez egyben az anonimitás teljes megszüntetésével járna” – írják. Ezen felül komoly törvények, tiltások és szabályozások szükségességét említik. Csak úgy betiltani viszont nem lehet a BIS szerint semmit, a sok névtelen és offshore szereplő miatt ez nem kivitelezhető, akkor elvesztenék ezen piacok felügyeletét – és a pénzmozgást is nehéz szabályozni a hagyományos és kriptós eszközök között.

A BIS szerint egyébként legalább két tucatnyi jegybank indít saját digitális pénzt az évtized végére.

Nyitókép: Twitter

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2023. augusztus 29. 06:02
Pont a napokban hívott régi ismerősüm, hogy indul egy új "blokklánc" - jelenten ez bármit is -, szálljak bele sok ezer dollárral. Ha beindul, a seggemen ülve keresek milliókat. Na igen...... pont úgy hangzik, mint egy sikertörténet.
Master
2023. augusztus 28. 19:27
A programozott digitális valuta az elit álma. Ezzel, az emberek teljesen elveszítenék a szabadságukat minden szinten. Nincs készpénz, nincs anonimitás csak digitális számok amit úgy manipulálnak ahogy akarnak. Az aranyfedezetű valuta lenne a megoldás, amit bármikor visszaválthatna az ember aranyra kezelési költség nélkül. És az összes bank bekaphatná, vége lenne a szabad rablásnak és fiktív banki műveleteknek
gebsi1
2023. augusztus 28. 11:57
Nem értem, hogy nem fogják már fel, hogy a pénz egy régóta elavult, hihetetlen károkat okozó eszköz az emberiség, egy kis részének, kezében. Fel kell számolni rendezetten, különben brutális káoszt okozva temeti maga alá az emberi civilizációt egy két évtizeden belül. Nem akarják elfogadni, hogy a PÉNZ, (kripto, kp, virtuális, fabatka stb stb, ) mindenki nevezze aminek akarja, csak addig használható amíg van aki elfogadja. Az erőforrások beszűkülésével, elfogyásával párhuzamosan értéktelen szarrá válik magától.
istvanpeter
2023. augusztus 28. 09:51
Hát, ami azt illeti, az egész kripto pénzrendszer egy merő szélhámoskodás, bár a kvázi reálpénz rendszerben is bőven vannak csalárd eszközök és műveletek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!