Kiderült: ezért támadnak emberekre a cápák

2023. augusztus 02. 19:33

A korábbi tévhitekkel ellentétben a cápák jó látással rendelkeznek.

2023. augusztus 02. 19:33

Az Origo szerdai cikke szerint a legújabb kutatások megdöntötték azt a magát sokáig tartó tévhitet, miszerint a cápáknak gyenge a látásuk. A legfrissebb feltételezések szerint a fürdőruhák, a szörfdeszkák és egyéb vízi felszerelések színei 

szerepet játszhatnak az állatok agresszív magatartásának kiváltásában.

Dr. Samuel Gruber volt az első, aki az 1970-es években mikroszkóp alatt vizsgálta a cápák szemfenék szerkezetét, és tanulmányai kimutatták, hogy a cápák rendkívül jó az emberekhez hasoonlítható látásélességgel rendelkeznek. Kutatásai szerint egyes cápafajok szemfenekén ugyanolyan csapok és pálcikák vannak, mint az emlősök szemében: a csapok a mozgás érzékelésére és a kontraszt felismerésére, míg a pálcikák a színek és finom részletek érzékelésére szolgálnak.

Kerüljük az élénk színeket

A szakértők legújabb vizsgálatai is a fenti állítást támasztották alá, ezek szerint tehát érdemes elkerülni az élénk sárga vagy zöld, illetve pink színű fürdődresszek vagy búvárruhák viselését a „cápaveszélyes” vizeken, és mellőzzük a vízbemenetelt csillogó ékszerekkel, órákkal, valamint  egyébb hasonló felszerelési tárgyakkal, mert ezek könnyen felkelthetik a cápák nemkívánatos érdeklődését. 

Nyitókép: Pixabay

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2023. augusztus 03. 12:40
Azt tudjuk, hogy vannak problémák az alapoktatásban de azt is meg lehetne már kutatni ez miért az újságírásban kumulálódik
pipa89
2023. augusztus 02. 22:31
Most komolyan?! A cápa szereti a húst, Az emberen pedig van bőven belőle. Ha meglátja egyik a másikat, tuti, hogy kapálózni kezd mindegyik. Egyéb tudományos probléma?
need-info
2023. augusztus 02. 21:09
Aki óceánokban, tengerekben fürdik 1-2 méternél mélyebb vízben, az ne csodálkozzon, ha megtámadja egy cápa függetlenül attól mi van rajta. Ez nem a mi terepünk, fel kéne végre fogni.
röviden
2023. augusztus 02. 20:21
Ha esetleg ki kell menteni, akkor meg jobb, ha látszol. El kell dönteni, mi a nagyobb veszély. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!