Csehország szép lassan hazaterelgetné az ukrán menekülteket

2023. augusztus 21. 18:44

El is kezdik az erre vonatkozó speciális program kidolgozását.

2023. augusztus 21. 18:44
Solidarity With Ukraine Protest In Poland

Speciális programot dolgoz ki a cseh kormány az országban élő ukrajnai menekültek önkéntes hazatérésének támogatására – közölte hétfőn a CTK hírügynökség. A program tervezetét a kormány sajtóosztálya bocsátotta a hírügynökség rendelkezésére. 

A dokumentum szerint a cseh kormány konkrét segítséget nyújtana a hazájukba visszatérni kívánó ukrajnai menekülteknek, s átvállalná a költségek egy részét.

 Az állam például állná a menetjegyek árát, illetve biztosítaná a menekültek személyes dolgainak a hazaszállítását. A tervezet rövidesen a kormány elé kerül, amely az elfogadás után a szükséges pénzügyi alapot is létrehozza. A dokumentumból kitűnik, hogy a cseh kormány előzőleg egy évvel meghosszabbítaná az ukrajnai menekülteknek ideiglenes védelmet nyújtó intézkedéscsomagot, mégpedig 2024 márciusától 2025 március végéig. 

A tavalyi kormánydöntés alapján az ukrajnai menekültek ideiglenes tartózkodási engedélyt kapnak, amely feljogosítja őket a cseh társadalom- és egészségbiztosítási rendszer igénybevételére, a gyerekek iskolába járhatnak, és a felnőttek szabadon munkát vállalhatnak. A menekültek bizonyos ideig havi több ezer koronás pénzügyi támogatást is kapnak. Ukrajna tavaly februári megtámadása óta több mint félmillió ukrajnai menekült érkezett Csehországba. 

A prágai belügyminisztérium kimutatása szerint közülük augusztus elején még 360 900-an tartózkodtak Csehországban, többségükben nők és gyerekek. Az ENSZ menekültügyi biztosa a közelmúltban felszólította a tagállamokat, hogy erőszakkal ne küldjék vissza Ukrajnába a menekülteket, mert a háború elhúzódására lehet számítani. A cseh kormánytervezet szerint minden önkéntes alapon történne.

(MTI)

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP
 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. augusztus 22. 08:21
Nocsak, nocsak... Hol van a nagy együttérzés és a szláv összetartás?! Csak nem kezdi túlterhelni a cseh kasszát? Vagy csak praktikusan arról van szó, hogy Mammonnak (FED), meg Bidennek kell a húsdarálóba az ukrán utánpótlás???
bölcsuhú
2023. augusztus 22. 06:09
No igen, hazánkba újabb 400 ukrajnai gyerek érkezett üdülőtáborba, a nagy ukránbarát csehek, meg szabadulnának kedvenceiktől! Mindig szarházi nép voltak! Jól leírta a viselkedésüket Doberdón az I.VB-ban Somogyvári Gyula, szemtanúként!
Martell 2
2023. augusztus 22. 00:29
Igazi mocskok ezek a csehek, küldenék a vágóhídra az ukrán férfiakat.
Uztu
2023. augusztus 21. 23:00
Bezzegdemicrácia, bezzegukrántestvériség 🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!