Nem szabad akadályozni, hogy Washington kazettás lőszereket szállítson Ukrajnának a német elnök szerint

2023. július 10. 07:43

Az USA pénteken újabb katonai segélyt jelentett be Ukrajna számára, egyebek között kazettás bombákkal.

2023. július 10. 07:43

Frank-Walter Steinmeier német elnök vasárnap kijelentette: a jelenlegi helyzetben nem szabad akadályozni az Egyesült Államokat abban, hogy kazettás lőszereket szállítson az ukrán hadseregnek.

A német vezető a ZDF német tévécsatornának adott interjúban egyúttal védelmébe vette hazája hivatalos álláspontját, miszerint nem támogatja a szóban forgó fegyverek leszállítását.

Steinmeier leszögezte: „Ha Ukrajnának többé nem lesznek eszközei ahhoz, hogy megvédje magát, vagy ha azok, akik segítik őt abban, hogy megvédje magát, felhagynak ezzel a segítséggel, az Ukrajna végét jelenti”.

Az USA újabb segélyt jelentett be

Az Egyesült Államok pénteken újabb katonai segélyt jelentett be Ukrajna számára, egyebek között kazettás bombákkal. A kazettás lőszer a bevetéskor számos apró robbanóeszközt bocsát ki magából, megsokszorozva ezzel a pusztító hatást és a járulékos veszteségeket. Washington döntése heves nemzetközi vitát váltott ki.

Az ENSZ 2008-ban betiltotta a kazettás lőszerek használatát, 

és a vonatkozó egyezményhez a világ több mint 110 országa csatlakozott. Az aláírók között viszont nem szerepel az Egyesült Államok, Ukrajna, Oroszország és Kína.

Steinmeier vasárnap emlékeztetett arra, hogy külügyminiszterként ő írta alá ezt a megállapodást Németország nevében. Ugyanakkor aláhúzta: „kétség sincs afelől (...), hogy ki az agresszor és ki az áldozat, és hogy ki kell állnunk az áldozatok mellett”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: BERND VON JUTRCZENKA / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mnmn
2023. július 10. 18:26
Most akkor atomfegyvert miért nem kaphatnak ha ilyen nagy a tét?
Squalline
2023. július 10. 11:31
Szepen gyulnek az okok arra, hogy az ukranok nato felvetele egyelore miert nem lehet aktualis. Hiszen meg nehany zavaro apro reszletet tisztazni kell. Peldaul itt van ezeknek a kazettaknak az ugye is. Ezt majd feltetlen meg kell vitatni. Rohoges nelkul igyekszem leirni, hogy az usa-nak meg kell gyoznie az aggodo nemeteket. Majd utana lehet beszelni a soros maffianak kezet csokolo ukran gengszterek nato felvetelerol is. Nyugati alapossaggal ez harom honaptol haromszaz evig terjedo. Olyan ez, mint az egyszeri randi. Szeretne az illeto, csak mindig kozbejon valami. Amugy itt tart a haladar, a fejlett, a civilzalt nagybetus nyugat. Kazettas bombakrol vitatkozik, hogy a kalasnyikov es az urantoltet az teljesen oke, nade kazettas bomba??? Fekete Afrika a gyerekkatonaival es a kozel-keleti vallasi fanatikus hordak vilaga mar nem is annyira tavoli. Persze ha szetnezunk par haladar nyugati varosban.....
connorj
2023. július 10. 11:29
https://m.youtube.com/watch?v=guDV1scqhPc&pp=ygUecHV0aW4gdmljdG9yeSBkYXkgc3BlZWNoIDIwMjMg
connorj
2023. július 10. 11:22
Hát persze: https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230705-igy-vesztette-el-szuverenitasat-nemetorszag-amerika-beintett
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!