Lengyelország és Magyarország – így néznek ki az egészséges demokráciák

2023. július 07. 10:23

Engedjék meg, hogy megosszam néhány tapasztalatomat e két országból, amelyek a legtöbbször nem hasonlítanak a Kati Marton által leírtakra.

2023. július 07. 10:23
null
O'Shea Michael
O'Shea Michael
The Spectator

„»Ez még a mai alacsony mércével mérve is megdöbbentően félrevezet« – gondoltam, miután elolvastam Kati Marton múlt heti, a Los Angeles Timesban megjelent, a jelenlegi lengyel és magyar kormány elleni tirádáját.

A legtöbb ilyen írás viszonylag szokványos, és válaszra sem érdemes. A szóban forgó cikk, úgy tűnt számomra, hogy megcsonkította az igazság elszenesedett holttestét. Lengyel állampolgárként és lengyelül beszélőként, aki ráadásul Magyarországon is élt, túl sok volt ez ahhoz, hogy elnézzem. Engedjék meg, hogy megosszam néhány tapasztalatomat e két országból, amelyek a legtöbbször nem hasonlítanak a Marton által leírtakra.

A szerző egy olyan Lengyelországot ábrázol, ahol az ellenzéki személyiségeket támadások érik. Bizonyára nem töltött sok időt a globális pénzügyi központban, Varsóban, a posztindusztriális-művészi Łódźban, az egyetemi város Wrocławban vagy a stabilan baloldali Gdańskban, ahol a kormányzó konzervatívok personae non gratáknak számítanak.

Talán hiányoztak neki a varsói szuvenírboltokban árult, Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettest gúnyoló csecsebecsék, valamint a graffitivel teleszórt falakra, Gen Z pólókra és Instagram hashtagekre firkált, mindenütt jelenlévő "PiS Off"- feliratok. (A PiS a jelenlegi kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt rövidítése). A kormányellenes üzenetek – akár a kampányhoz kapcsolódnak, akár nem – mindenütt jelen vannak.”

Nyitókép: Beata Zawrzel/AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nnjohn
2023. július 08. 11:29
Érthető, hogy a ballibbantaknak nem komál semmiféle nagy sportesemény, se kultúrális esemény, se Színházi Olimpia, hiszen ez utóbbi kapcsán potom 10 EZER nyugati és keleti színész tudott egymással KÖTETLENÜL beszélgetni, tapasztalataikat megosztani és a NYUGATIAK megtapasztalni azt a valóságot, amit a saját nyugati mainstream balliberális uralta médiájuk totálisan diktatórikusnak állít be, holott éppen a NYUGATI világ az, amelyik már az orwelli időket idézi... Nyilván nem szeretnék a balliberálisok, hogy a sok idejövő sportrajongó, Forma1 drukker egy vidám, nyitott, szabad és főleg teljesen biztonságos ország képét vigye el Nyugatra, hiszen akkor összeomlana a Magyarországról kialakított Fakenews világ...
connorj
2023. július 07. 22:15
Bezony ám! https://m.youtube.com/watch?v=Pxk7zGvetng&pp=ygUOUG96c29ueWkgY3NhdGE%3D
alice
2023. július 07. 20:17
Nagyon rossz a magyar fordítás, helyenként értelemzavaró is, nyilván gépi. Aki tudja, olvassa az eredeti angol szöveget.
Málaga21
2023. július 07. 18:05
"A szerző egy olyan Lengyelországot ábrázol, ahol az ellenzéki személyiségeket támadások érik." Bezzeg a demokrcáia fellegvárában, az usában elképzelhetetlen, hogy az ellenzékben lévő Trumpot bármilyen támadás érje. Olyan bartus féle hülye lehet ez a kati marton, csak nőben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!