Le kellene állítani a túrákat a Titanichoz – állítja a szakértő

2023. június 23. 17:03

„Ahogyan a Titanic tragédiájának is meglett a tanulsága, a Titan elvesztéséből is le kellene vonni a következtetéseket” – közölte Charles Haas.

2023. június 23. 17:03
null

A Titan merülőhajó tragédiája után ideje lenne megfontolni, hogy ne szervezzenek több túrát a Titanic roncsaihoz Charles Haas, a Nemzetközi Titanic Társaság (Titanic International Society) társalapítója és elnöke szerint. A turisztikai célokra használt Titan búvárhajó vasárnap indult útnak öt emberrel a fedélzetén eredetileg kevesebb mint félnaposra tervezett útjára az 1912-ben elsüllyedt óceánjáró roncsaihoz. A Titan eltűnését követően nagyszabású kutató-mentő akció indult az Atlanti-óceán mintegy 10 ezer négyzetmérföldes területén,

de csütörtökre végül bebizonyosodott, hogy a merülőhajó megsemmisült, és az öt utas meghalt.    

A Titanic emlékének ápolásával foglalkozó szervezet vezetője pénteki közleményében úgy fogalmazott, hogy biztonsági megfontolásokból véget kellene vetni annak, hogy emberek utazzanak el a Titanichoz, ehelyett legénység nélküli víz alatti járművekkel lehetne ellenőrizni a roncsok állapotát. Haas azokra az eszközökre utalt, amelyekkel tavaly nyáron nagy részletességben sikerült feltérképezni a hajótestet.    

Elkerülhető lett volna a Titan balesete

A Titanic International Society elnöke mélységesen szomorú, tragikus, de elkerülhető fejleménynek nevezte a Titan balesetét. Méltató szavakkal szólt a jármű vezetőjének, Paul-Henry Nargeolet francia Titanic-szakértő egyedülálló tudásáról és tapasztalatáról, akinek elkötelezettségének köszönhetően sikerült megismerni a hajó történetének jelentős részét, és a világ értesült a Titanic állagának romlásáról is. A Titan merülőhajó 2021-ben és 2022-ben sikerrel eljutott a Titanic roncsaihoz,

az idei lett volna oda a harmadik expedíciója.

Haas szerint feltétlenül szükséges lenne, hogy az amerikai parti őrség, a nemzeti közlekedési hatóság biztonsági testülete, illetve a kanadai társhatóságok vizsgálatot folytassanak a baleset ügyében. Alaposan ellenőrizni kellene a merülőhajó szerkezetét, a kommunikációs és biztonsági rendszereit, a kidolgozott vészhelyzeti stratégiát, illetve azt is, hogy a merülés idején milyen távolságra voltak készenlétben mélytengeri mentőalakulatok – fejtette ki. Haas azt is szorgalmazta, hogy nemzetközi szabályozással kellene kötelezővé tenni, a mélytengeri merülőhajók szigorú ellenőrzését. „Ahogyan a Titanic tragédiájának is meglett a tanulsága, a Titan elvesztéséből is le kellene vonni a következtetéseket” – mondta.

(MTI)

Nyitókép: Ocean Gate / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2023. június 24. 10:44
Miért, van még jelentkező, aki menne ezek után?
Krupp Skya
2023. június 23. 19:58
Angol tudósok szerint, vagy ukrán aknára futott a tengeralattjáró, vagy akrán uknára.
zrx8
2023. június 23. 19:41
Igaz, hogy ötvenes fehér férfiakat nem alkalmaztak, de legalább felvettek egy húszas tiktokker csajszit a múlt hónapban, aki még a kifutás előtt, a kikötőben tartózkodás alatt rábeszélte az amúgy "kő-heteró" (straight ass) munkatársait, hogy tekintsenek meg egy drag queen show-t. Szóval minden rendben van vókilag. https://www.youtube.com/watch?v=5zvqtBhdan4
Hair is on Ford
2023. június 23. 17:44
Mentőhajóba is volt szabad ülés?Na az mennyi lehetett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!