Német lap: Ha Putyin sikert arat, a NATO jól teszi, ha felveszi Ukrajnát

2023. május 09. 13:17

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerzője szerint ha Putyin győz, ő válik a kontinens hegemón urává, és csak a NATO tudna neki ellenállni.

2023. május 09. 13:17
null

Terjedelmes cikket jelentetett meg a FAZ, amelyben a háborúval foglalkoznak, egészen pontosan a NATO-val. A szerző, Konrad Schuller nem ért egyet azzal, hogy nem kerülhet be a katonai szövetségbe hadban álló állam. Szerinte győzelme esetén az orosz elnök válna a kontinens hegemón urává, és ezt csak úgy lehet megakadályozni, ha Kijev is tag lesz a védelmi szervezetben.

Az újságíró nem tartja rossznak az előkészületben lévő tavaszi hadjárat kilátásait, bár elképzelhetőnek nevezi, hogy egyelőre csak az elvesztett területek egy részét lehet visszaszerezni. Jogosnak nevezi azt az amerikai titkosszolgálati meglátást, hogy az oroszok jelentősen meggyengültek, ezért az idén aligha tudnak új támadást indítani. Így viszont fájdalmas patthelyzet állhat elő.

Viszont, ha befagynak a frontok,

alábbhagyhat a Nyugat ébersége és a Kreml rendezheti a sorokat a hadseregben, majd újra megindulhat.

Oroszország sikere a szerző szerint rettenetes következményekkel járna Európa és a NATO számára. Hiszen kiderülne, hogy csupán üres ígéret volt, amikor a szövetségesek arról beszéltek, hogy megvédik az ukránok szuverenitását. A partnerek összezavarodnának, egyesek az amerikaiakkal próbálnának meg külön megállapodást kötni, mások az oroszokkal. Sőt talán lennének olyanok, akik igyekeznének atomfegyverhez jutni.

Érvelése szerint így Putyin elérhetné célját, vagyis visszaállíthatja a Szovjetunió területét, illetve befolyási övezetét. Azon kívül megkísérelné kiszorítani Amerikát Közép-Európából, sőt, esetleg az egész földrészről. Ezt csak oly módon lehet megelőzni, hogy minden pénzt és fegyvert meg kell adni Kijevnek, mert az csak ily módon képes elriasztani az orosz támadásokat.

Nyitókép: AFP/Anadolu Agency via AFP

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vajra
2023. május 10. 22:05
Addig nem állnak le az oroszok,amíg Ukrajna NATO tagságra vágyik. Egy semleges Ukrajna élhet csak szuverén módon békében...és mielőtt azzal érvelne valaki, hogy Ukrajnának joga van azt csinálni, amit akar: Az USA szomszédai sem tehetik azt,amit akarnak. Ilyen a geopolitika és egy szuperállam mindig hatással van a környező országokra. (és mert megteheti,hogy hatással legyen)
NeMá
2023. május 09. 18:17
És ha nem, csak azért is!
Ma is bukik a Zorbán...
2023. május 09. 17:59
A FAZs a bolsevisták használt wc-papírjává vált. Európára nézve nem az oroszok, hanem a bolsevik terroristák győzelme járna végzet5es következményekkel.
Józsi6
2023. május 09. 17:02
. A szerző, Konrad Schuller nem ért egyet azzal, hogy nem kerülhet be a katonai szövetségbe hadban álló állam. Aztán kit érdekel, hogy mivel ért egyet és mivel nem ? Van egy szabály. Pont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!