Német lap a magyarországi pápalátogatásról: Ferenc egymásnak ellentmondó jelzéseket küld az a háború ügyében

2023. május 03. 06:24

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a szentatya Magyarországon tett látogatását kommentálta.

2023. május 03. 06:24
null

Kommentárral állt elő a Frankfurter Allgemeine Zeitung Ferenc pápa hazánkban tett látogatása kapcsán. Mint fogalmaztak, a pápa ellentmondó jelzéseket ad a háború ügyében. Szerintük a szentatya nem ítéli el egyértelműen Putyint, mégpedig azért, hogy ezzel is javítsa saját közvetítői esélyeit – mindezek mellett pedig mindkét országot felelősnek tartja a kialakult helyzetért.

A FAZ szerint ugyanez a kommunikációs képlet valósult meg Ferenc hazánkban tett látogatása során is: a pápa megpróbálta elvenni annak az élét, hogy tárgyalt Orbán Viktorral, aki „arról nevezetes”, hogy nem szolidáris Kijevvel. Ennek alátámasztásul a FAZ szerint az szolgált, hogy a katolikus egyházfő a Magyarországi út előtt még gyorsan fogadta az ukrán miniszterelnököt, Budapesten pedig ukrán menekültekkel is találkozott.

A lap megjegyezte azt is, hogy a pápa Budapestről hazarepülve, a repülőgépe fedélzetén jelentette be, hogy aktívan segíteni kíván a konfliktus megoldásában.

Viszont a FAZ szerzője úgy véli, semmilyen jel nem mutatkozik arra vonatkozóan, hogy ezzel a gesztussal bármit is el tudna érni a Kremlnél; hiába is van meggyőződve arról (többek szerint túlértékelve a saját jelentőségét), hogy képes számottevő hatást gyakorolni Putyinra.

 

***

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2023. május 03. 10:38
"mindkét országot felelősnek tartja a kialakult helyzetért" És milyen igaza van! Sőt, az USA és az EU felelősségéről is lehetne beszélni, hiszen Merkel és Prosenko is "vallott" a minszki egyezményekkel kapcsolatban. A FAZ leülhet!
Erdőmester
2023. május 03. 10:03
A FAZ mar csak tudja, mire gondol, mit mond Ferenc pápa! Ezek a németek tényleg teljesen feladták magukat. Hova lett az a büszke nemzet? Ócska tehetségtelen, rosszindulatú, vezetők és valami elkepesztően romboló ideológia bilincsében vergődik ez a társadalom.
hakos
2023. május 03. 09:37
Ha Orbán nem szolidáris Kijevvel, akkor hogyan tudott a Pápa ukrán menekültekkel találkozni Budapesten? Vagy a menekültek befogadása és ellátása nem számít, csak a halálhozó fegyverek szállítása?
lendvaiildiko
2023. május 03. 09:25
Ezeken két dolog segítene és elhozná a békét: (i) legalább négy államra kellene felosztani őket (ii) szívem szerint a magyart javasolnám, mint hivatalos nyelvet, de a törököt tenném meg a négy állam hivatalos nyelvévé. Kb 20-30 év, és a törökök többségbe kerülnek. Azért kell a török, vagy a magyar hivatalos nyelvnek, mert az asztalnak, széknek, ablaknak sincs neme, de még az ő (er, sie, es) is Ő illetve O. Így kénytelenek lennének a németek utódai leszokni a társadalmi nemekről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!