Orosz-ukrán versengés az Oscarért: „Nem akarok egy asztalhoz ülni az oroszokkal”

2023. február 08. 10:38

Egy ukrán árvaházról és az orosz ellenzéki vezér Navalnijról készült dokumentumfilm is bekerült az Oscar-jelöltek közé, ami miatt kitört az orosz-ukrán nyilatkozatháború.

2023. február 08. 10:38
null

Egy orosz és egy ukrán dokumentumfilm is szerepel az amerikai U.S. Academy of Motion Picture Arts and Sciences által legjobb ötnek tartott alkotás között, amelyeket a 2023-as Oscarra jelöltek – írja a Politico.

Az orosz dokumentumfilm Alexej Navalnij ellenzéki vezérről szól, az ukrán pedig egy háborús övezetben található árvaházról. A Navalnij-film Oscar-jelölése azonban felhúzta az ukránokat.

„Ukrajnát lerohanták az oroszok, tízezreket gyilkolt meg az orosz hadsereg, miliók hagyták el az otthonukat. Ezért aztán értem az ukrán felháborodást amiatt, hogy jelöltek egy olyan filmet, ami egyetlen egy – orosz – személy sorsára koncentrál” – nyilatkozta a Politicónak Hriszto Grozev bolgár oknyomozó újságíró.

Navalnij: A Krím nem szendvics

A Navalnij című filmet a kanadai Daniel Roher rendezte az HBO Max és a CNN Films számára. A Putyin-ellenes ellenzéki vezér, aki megmérgeztek és most börtönben ül, azért is szúrja az ukránok szemét, mert Navalnij mindezekkel együtt orosz nacionalista, aki időnként szélsőjobboldali csoportokkal is szövetkezett, azt pedig világosan leszögezte egy rádióadásban, hogy ugyan a Krím 2014-es annexiója szembe ment a nemzetközi joggal, de ő azért nem adná azt vissza, mivel a Krím nem egy „szendvics”, amit ide-oda passzolgatunk.

Egy orosz oknyomozó újságíró, Grozev, aki egy hollandiai újságírócsoport tagja, azt mondta a Politicónak, hogy Navalnij populista ellenzékiből „hű demokrata lett”, aki a liberális demokráciát támogatja, és többek közt decentralizálná Oroszországot. De a Krímmel kapcsolatban azt gondolja, amit az orosz többség: hogy nem lehet csak úgy visszaadni az ukránoknak, és inkább a helyieknek kellene dönteniük – 2014 óta azonban nyolcszázezer orosz költözött oda.

Tatyana Sevcsuk, az Antikorrupciós Akcióközpont jogásza szerint például Navalnijék nem igazán tiltakoztak a háború ellen. Maria Pevcsuk, Navalnij korrupcióellenes csoportjának vezetője nem volt hajlandó nyilatkozni a Politicónak, mondván, a lap kérdései nem professzionálisak és támadóak. Arra viszont rámutatott, hogy Navalnijék a háború első napjától kezdve beszélnek a háborúról egy tízmillió ember által hallgatott, erre létrehozott csatornán.

Nem akar egy asztalhoz ülni az oroszokkal

Az ukrán film, a Szilánkokból épült ház egy ukrán-dán-finn-svéd koprodukció, ami a kelet-ukrajnai Lisicsanyszk városa árvaházának történetét meséli el. A várost az oroszok a földdel tették egyenlővé. Azad Szafarov, a film készítője azt mondta a Politicónak, hogy a gyermekek mind külföldön vannak, nevelőik pedig Ukrajna biztonságos régióiban élnek már. A nevelőintézetet azonban lerombolta egy rakétatámadás.

A film jó kritikákat kapott különféle filmfesztiválokon, de a Navalnij nagyobb figyelmet kapott Darja Basszel, a film ukrán koproducere szerint. Hozzátette, hogy az ukrán filmnek nincs amerikai forgalmazója. Mint mondta, mindenki a saját dolgaikért harcol, és „egyszerűen csak nem akarok egy asztalnál ülni az orosz ellenzékkel és párbeszédbe kezdeni”.

Fotó: MTI/EPA. Orosz újoncok vonatra szállni készülnek az Oroszország által annektált Krím félszigeten fekvő Szevasztopol vasútállomásán 2022. november 9-én.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airwolf
2023. február 09. 13:42
Ugye tudjátok kik voltak a Liet kozákok. a II. VHÁBORÚBAN KOMPLETT HADOSZTÁLYOKAT ÁLLÍTOTTAK HITLER SZOLGÁLATÁBA. VÁLTOZÁS AZÓTA SINCS. Tudomásom szerint az emberi jogok legfőbb tétele az hogy NINCS KOLLEKTÍV BÜNTETÉS
formaegy
2023. február 09. 09:18
Mi is várható egy ukrántól? Hitler 2. Mindenki felé helyezi magát, mintha különb lenne, miközben elnézi, hogy az USA, a NATO magasról leszarja, hány ukrán hal meg! Nekik kell ez a háború, élvezik a hasznot az ukrán emberek, gyerekek vérében lubickolva!
Csigorin
2023. február 09. 00:33
mert rasszista kocsog azert navalni meg azt kapja amit az arulok: megvetest mindket oldalon
tetx
2023. február 08. 22:59
blablabla
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!