Baljós hír: Észak-Korea „exponenciálisan” növelni akarja a rendelkezésére álló nukleáris robbanófejek számát

2023. január 01. 10:31

Az ország által tavaly kilőtt rakéták száma meghaladta a hetvenet.

2023. január 01. 10:31
null

Kim Dzsongun a kormányzó Koreai Munkáspárt központi bizottságának plenáris ülésén azt mondta, hogy a taktikai nukleáris fegyverek tömeggyártása fontos és szükséges egy olyan helyzetben,

amikor Dél-Korea kétségtelenül egyértelmű ellenséggé vált.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség által idézett Kim-beszédben az is elhangzott, hogy „exponenciálisan növelni kell a nukleáris robbanófejek számát” és új interkontinentális ballisztikus rakéták kifejlesztésére és egy kémműhold mielőbbi világűrbe juttatására szólított fel.

A többnapos plenáris ülés szombaton ért véget. Kim Dzsongun a hét közepén már beszélt arról, hogy országa növeli katonai erejét, és erősíti védelmi képességét és hogy ezt jövőre meg is valósítja, de részleteket akkor még nem árult el. A Koreai-félszigeten különösen feszültté vált a helyzet az elmúlt hónapokban, miután Észak-Korea nemcsak növelte ballisztikus rakétáinak a kilövését, de felerősödött a Dél-Korea és az Egyesült Államok elleni retorikája is. Észak-Korea tavaly rekordszámú rakétát indított.

Összesen 37 ballisztikus és cirkáló rakétakilövést hajtott végre, gyakran egyszerre több rakéta indításával, így a tavaly kilőtt rakéták száma meghaladta a hetvenet.

(MTI)

Nyitókép: STR / KCNA VIA KNS / AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sany Xepi
2023. január 01. 15:07
Jah, és nem Oroszországra irányítja. Van benne logika. A legyen mindenki NATO tag máris megbukott.....
Gyzoltan
2023. január 01. 14:17
Kim Dzsongun jól érzékeli! Napról napra egyre veszélyesebb a világ! A világterrorista USA ne tekinthesse játékszernek, játszótérnek, mint mondjuk, teszi Magyarországgal..! - s ahogy tette számtalan más országgal!
remi
2023. január 01. 13:34
Kimdzsongnak állítólag nagy darabszámban lesznek (jelenleg 1 van, azt elég látványosan tesztelték is) 60 centis MRLS rakétavetői (lánykori neve: sztálin-orgona), ezeknek a hatótávja kábé 350 km és nukifejjel is felszerelhető. Lehet nekik ilyen cuccuk, a kínaiaknak évek óta van, nyilván onnan kapták a jelenlegi 1 példányt, máramennyiben ha tényleg és persze. Mindenesetre a déliek helyében engem aggasztana a lehetőség, hogy esetleg több tucat ilyen eszköz több száz, 350 kilométerre kilőhető nukifejjel jelenik meg a határ mellett. És a jelek szerint ehhez már csak a centrifuga-kapacitás hiányzik, ha egyáltalán, mert ahonnan ilyen nagyerejű cuccot lehet venni ott akad centrifuga vagy készre dúsított urán is.
hlaci83
2023. január 01. 13:24
Ősi brit keresztény felmenőkkel..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!