Minimum 1 millió eurót biztosít Ukrajna aknamentesítésére az EU

2022. december 01. 17:26

Erről Josep Borrell főképviselő beszélt Lengyelországban.

2022. december 01. 17:26
null

Az Európai Unió (EU) több mint 1 millió eurót biztosít az Oroszország által megtámadt Ukrajna aknamentesítésére – jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön a lengyelországi Lódzban.

Borrell ezt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsának kétnapos lódzi ülése előtt közölte. Újságírókkal mondta el : azért jött az EBESZ ülésére, hogy „részt vegyen az Ukrajna elleni orosz agresszió elítélésében". Úgy látja: a támadás „mind a nemzetközi jog, mind az EBESZ szabályainak megsértését jelenti... Oroszország háborút hozott Európába”.

Új biztonsági rendet kell építeni Európában, mivel „az eddigit Oroszország teljesen lerombolta” – mondta Borrell.

Szükségesnek nevezte azok felelősségre vonását, akik kiváltották a háborút. Az EU már szorosan együttműködik az ukrán ügyészséggel az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekre vonatkozó bizonyítékok összegyűjtése érdekében - erősítette meg a főképviselő.

Ukrajna háború utáni újjáépítéséről szólva Borrell felidézte: az EU eddig közel 20 milliárd eurót fagyasztott be az orosz oligarchák és a moszkvai vezetést támogató személyek vagyonából, és „ellenőrzés alatt tart" mintegy 300 milliárd eurót is az Orosz Központi Bank eszközeiből. „Ezt az összeget Ukrajna újjáépítésére kell felhasználni” – jelentette ki, hozzátéve: meg kell vizsgálni a befagyasztott orosz vagyon átadásának lehetőségét Ukrajna újjáépítésére, az ügyről Lódzban az EBESZ-országok külügyminisztereivel fog egyeztetni.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sersem4
2022. december 01. 22:49
Szép új kocsikat vesznek majd ebből a pénzből is. 1 millió juro.... Lófasz.
Kormánypárti1
2022. december 01. 20:17
Most majd összeszedik amit szétszórtak? A probléma az lesz, hogy aki tudja hogy hová lettek szétszórva, azok az ukik már nem élnek.
Bitrex®
2022. december 01. 20:13
Valaki nagyon nyomja itt a diszlájkokat. Ezért is fizetnek, te ganéj?
need-info
2022. december 01. 19:31
Felesleges erőfeszítés, annak a nagy része úgyis saját zsebekben landol, erről híresek az ukik. Mi lenne, ha esetleg nekünk adnának végre, mert a déli határt védjük az illegális hordáktól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!