Ez vár a Titanicra a következő ötszáz évben (Videó!)

2022. november 06. 12:26

Már egymillió megtekintés felett jár a videó, melyben részletesen végig lehet követni, hogyan semmisül meg a tengerfenéken a legendás óceánjáró.

2022. november 06. 12:26
null

Számítógépes grafika segítségével már azt is lehet szemléltetni, milyen sors vár a 110 éve elsüllyedt óceánjáróra. A Titanic katasztrófája következtében 1500-an vesztették életüket, miután a New York-ba tartó hajó jégheggyel ütközött az Atlanti-óceánon. A tudósok szerint a roncs nagyjából 3700 méteres mélységben fekszik és jelenleg nincs esély arra, hogy valaha is kiemelik a hajótestet.

A hajó sorsával foglalkozó rajongó létrehozott egy számítógépes animációt, melyen végig lehet követni, hogyan válik a víz martalékává a Titanic: a modell szerint a rozsda annyira kikezdi majd a testet, hogy végül csak egy összetömörödött, barna massza lesz a tengerfenéken. 

Az 1912. április 15-én elsüllyedt hajótest nagyjából 52 ezer tonnát nyom, döntő többsége teljesen elrozsdásodott, így a szakértők meg sem próbálják kiemelni, ugyanis a mentési munkálatokat valószínűleg nem bírná ki a hajó, ráadásul olyan költségekkel járna, melyek sosem térülnének meg. Érdekesség, de csak 1985-ben sikerült felfedezni, hol fekszik a Titanic pontosan. 

Nyitókép: Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. november 06. 19:08
Mi olyat tesz az állam, ami megtérül? Az állam olyasmikre költ vagyonokat, amik sohasem térülnek meg. Úgyhogy a Titanic kiemelése nem gazdasági döntés, hanem politikai. Ha a pénz nem számítana, akkor ki lehetne emelni. Gazdaságossági alapon persze, hogy nem! De például egy kiemelési projekt sok tapasztalattal járna, fejlesztené a tudományt és a technikát, amely tudás később igen hasznos lenne. A Holdon sem azért kellene már embereknek élniük, mert az gazdaságos. Hanem azért, hogy az emberiség fejlődjön, tanuljon!
Akitlosz
2022. november 06. 19:02
A vas a legolcsóbb fém, annyi van belőle, mint a szemét. Ezért aztán abból csinálnak mindent, amit lehet és nem lehet még olcsóbb műanyagból. Csak hát a vasat megeszi a rozsda. Akkor is, ha úgy hívják azt a vasat, hogy "rozsdamentes acél". A vas nem állja ki az idő próbáját.
falusi
2022. november 06. 14:06
Az igazán nagy tragédia a Wilhelm Gustloff. 1945.-ben januárjaban süllyesztették el, - asszonyok és gyerekek voltak a fedélzetén. 9400 ember halálát okozva. Ez hatszor annyi áldozat volt, mint a Titanikon... Günter Grass irt róla a Ráklépésben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!