Spanyol lap: Követendő példa a magyar kormány családpolitikája

2022. október 25. 21:24

„Magyarországon kívül egyetlen európai ország sem tud ilyen pozitív eredményeket felmutatni” – írja a La Gaceta.

2022. október 25. 21:24
null

A La Gaceta arra hívja fel többek között a figyelmet, hogy a világ számos kihívással néz szembe a 21. században. „Egy nagyon egyértelmű globális trend, szinte az egész világon, a népesség elöregedése és egy fordított demográfiai piramis.

Ennek több oka is van, de mindenekelőtt a családok támogatásának hiánya a társadalmunkban”

– írja a lap.

Latin-Amerikai és a Nyugat számára is követendő példa a magyar családpolitika

A cikkben az Ifjúsági Világszövetség egyik mexikói elemzője arra is kitér, hogy Latin-Amerika és számos nyugati ország számára követendő példa a magyar kormány családpolitikája. Ana Bolio hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése óta képes volt pozitív irányba elmozdítani a termékenységi rátát, és ezzel esélyt adott a népességcsökkenés megfékezésére. Szemben a latin-amerikai és karibi térséggel, ahol a demográfiai krízis egyre aggasztóbb.

– fogalmazott Bolio. Majd hozzátette, hogy „a kormány politikájának középpontjában a közösség áll, a családot pedig a társadalom alapelveként ismerik el, nemcsak a diskurzusban, hanem a Nemzet Alaptörvényében is”.

„A cél az, hogy annyi gyermek szülessen, amennyit akarnak”

A családok védelme és a családi jólét javítása az állam, az egyházak, az önkormányzatok, a civil szervezetek, a média és a gazdasági szereplők közös felelőssége – írta az elemző. Majd azzal folytatta, hogy „a cél az, hogy annyi gyermek szülessen, amennyit akarnak.”

Bolio a cikkben kiemelte, hogy a magyar kormány 2010 és 2021 között megduplázta a családpolitikára szánt pénzügyi forrásokat, hogy elérje a GDP 6,2%-át, ami több mint kétszerese az OECD-átlagnak. A latin-amerikai országok az OECD szerint az átlagosnál jóval kevesebbet költenek családi ellátásokra – derült ki az elemzésből.

Alaposan csökkent a válások száma

A szakértő azt is pozitívan értékelte, hogy a magyarországi válások száma 2010 és 2020 között 30 százalékkal csökkent, míg az abortuszok aránya történelmi mélypontra került. 2020-ban 23 ezren kértek terhességmegszakítást, ami feleannyi, mint egy évtizeddel korábban. 

Ana Bolio kiemelte, hogy

Magyarországon kívül egyetlen európai ország sem tud ilyen pozitív eredményeket felmutatni.

A szakértő azt is megjegyezte, hogy egy egészséges nemzet termékenységi rátája 2,1, és Magyarország jó úton halad afelé, hogy ezt 2030-ra elérje – olvasható a La Gaceta oldalon.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2022. október 26. 10:29
Lesz itt minden nyugati államban bőkezű családpolitika majd ha mindenhol a Mohamed lesz a legnépszerűbb fiúnév. Addig pofa alapállás, nem támogatják az "elnyomó" fehéreket.
benedek77
2022. október 26. 08:36
1,67 még mindig a ráta, miről beszél ez a félkegyelmű?!:) a geci ebben is szar.
Jusztiscsak
2022. október 26. 01:55
Teljesen elhibázott a jelenlegi gazdaságpolitika, amit éltettek itt sokan. Az állam feladata a magasszintű egészségügy, oktatás, biztonságpolitika, kultúra, infrastruktúra és egyéb közszolgáltatások biztosítása. Lássuk be ebben Albania is megelőzött minket. Lezülőtt egészségügy, külföldre vándorolt orvostársadalom, színvonaltalan betegellátás. Az oktatás minden objektív mérőrendszer szerint is a harmadik világbeli fejletlen országok szintjén, motiválatlan, alulfizetett pedagógusokkal. De az egyetemeket átjátszották magán alapítvanyokon keresztül azért maguknak. A kormányfő nem kiskirály, hogy önkéntesen eldöntse, hogy kinek osztogat és kiket büntet. Van pénz stadionra, 100 milliárdok a klubboknak, ezer milliárdok állami pénzből pártpropagandára, Vodafonra stb ....nagyon hosszú lenne a sor felsorolni. Nem üveggyöngy kell a népnek. Ez semmi más csak populizmus. Neked adok egy autót, neked adok Erzsébet utalványt, te elküldheted a gyereket táborba, most kapsz 8ezret, hogy örülj. Közben a másik kezével többet vesz el. Magyarországon a legmagasabb a világon az ÁFA. Egyharmadát a fizetésünknek azonnal visszaadjuk nekik például, miközben európa legalacsonyabb bérszinvonalán vagyunk, a legalacsonyabb minimálbérrel. Ja és volt pofa ezt reklámozni, hogy 200ezerre emelték, 470 euróra. A maffiakormányunk által annyira gyűlölt (mert nem tűrik a támogatásként adott pénzük ellopasát és ennek hangot is adnak)Hollandiában pl. 1790 euro a minimálbér. Itthon számolatlanul öntik az adóforintokat a csaladtámogatásba, közben továbbra is csak a cigány szaporodik. Ki hatalmazta fel erre, hogy az én, meg a te pénzed erre fordítsa? Aprópénzeket ad a nyugdíjasoknak, amivel a reálértékét sem tudja a nyugdíjaknak megőrizni, de emberhez méltó megélhetésre biztos nem elég. Mindemelett pofátlan rablással lopják el az európai emberektől érkező felzárkózásra szánt támogatásokat. Ugyanúgy, ahogy a közvagyon és közpénz jelentős részét is. Közben a hamis hazug propagandával basszák át a népet. Totális zsákutca lett a Fidesz stratégia, hogy egyetlen versenyelőnye az országnak, hogy éhbérért dolgozó, rabszolgák vagyunk. Ezzel csábították ide a kizsakmányoló tőkét, akik semmilyen hasznot nem jelentettek soha az országnak, mert adómentességet kaptak, a profitot aznap hazavitték, a magyar lakosságot tengődésben tartották. Egyetlen cél volt a fasza makrogazdasági számok produkálása, a sikerpropagandához. Miközben a lakosság 1/3-a eddig is mélyszegénységben élt. A középosztályból szegény réteget csinált. A bérből, fizetésből élők egyik napról a másikra tengődnek, próbáljak beosztani a semmit. Akiben meg ambició, vagy tehetség volt mind külföldre ment már. Na ez a magyar tragédia, amit a tolvaj maffiózók elhibázott 12 évi kormányzása okozott.
budapesti
2022. október 25. 23:12
Magyarországon 2011-ről 2021-re, 10 év alatt 1,23-ról 1,59-re nőtt a teljes termékenységi arányszám. Így az elmúlt évtized növekedést jelentett e téren, szemben az azt megelőző két évtized csökkenő trendjével. Azt a csökkenést rossz volt átélni, nem tudva, hogy mikor érünk a gödör aljára, és mindig attól tartva, hogy van még lejjebb - és utóbb mindig az derült ki, hogy joggal tartva ettől... Az óriási siker, hogy az utóbbi évtizedben ilyen látványosan és jelentős mértékben megfordult a csökkenés! A balliberális kormányoknak mindig is az volt a fő szempontja, hogy "hogyan lehet minél többet spórolni a családpolitikán". A Bokros-csomag idején elinflálták a családi pótlékot és megszüntették a GYED-et - meg is lett a negatív demográfiai eredmény. Aztán "megduplázták a családi pótlékot" de úgy, hogy sok családtól elvettek olyan ellátást, ami addig járt nekik - vagyis csak az egyik zsebükből a másikba tették át a pénzt. Aztán a Bajnai-kormány azzal búcsúzott, hogy a fizetett gyermekgondozási segély időtartamának kurtítását tervezte - meg az óvodai "gender nevelés" megkezdését...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!