Durván beolvasott Irán az Uniónak: gyarmatosító mentalitást vetett az EU szemére

2022. október 18. 14:49

Az arabok bekérették az EU emírségekbeli diplomáciai képviseletének vezetőjét.

2022. október 18. 14:49
null

„Gyarmatosító mentalitással” vádolta meg az iráni külügyi szóvivő kedden Josep Borrellt, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, egyúttal a többpólusú világrend mellett szállt síkra. Nasszer Kanaáni a főképviselő csütörtöki beszédére reagált, melyben Borrell az Európai Uniót kerthez hasonlította, hozzátéve, hogy

„A kert és a dzsungel metaforája abból a teljes mértékben elfogadhatatlan gyarmatosító mentalitásból fakad, amely a nyugatot felruházza a joggal, hogy megtámadjon és elfoglaljon” más országokat – szögezte le a szóvivő a Twitter internetes közösségi oldalon.

„De annak az időnek vége, a többpólusú világrend már a küszöbön áll. Az Európai Uniónak el kell fogadnia a realitásokat, máskülönben folytatódik a hanyatlása” – tette hozzá Kanaáni.

Borrell szavai miatt Abu-Dzabi is tiltakozását fejezte ki: az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma bekérette az EU emírségekbeli diplomáciai képviseletének átmeneti vezetőjét, Emil Paulsent. A tárca a WAM emírségekbeli hírügynökség által idézett közleményében rasszistának minősítette az elhangzottakat, továbbá írásbeli magyarázatot kért.

Josep Borrell hétfőn tagadta, hogy szavai rasszisták lettek volna.

Dana Spinant, az Európai Bizottság vezető szóvivője pedig tolmácsolta Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnökének üzenetét, aki a Borrellt ért bírálatok nyomán leszögezte: a főképviselőbe helyezett bizalma töretlen.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tobit
2022. október 20. 09:27
Sajnos Brüsszel olyan mértékben beavatkozik a tagállamok belügyeibe, és diktatúrikus módon kezdi átvenni az irányítást, csúffá téve a jogállamiságot ami kisértetiesen hasonlít a volt Szovjetunió módszereihez. Még nem beszélhetünk gyarmatosításról, de Brüsszel már affelé tart. Arról nem is beszélve, hogy semmibe véve a tagállamok érdeleit, amerikai érdekek tökéletes kiszolgálója.
Dezsőke
2022. október 19. 12:13
békét
elfújta az ellenszél
2022. október 18. 20:31
Borrell kirívóan ostoba, és még az sem szolgál mentségére, hogy nő volna. Külügyet intelligens emberekre szabad csak bízni, mert rengeteg baj lehet máskülönben, ilyen feszültségektől kezdve egészen egy háború kiprovokálásáig
Szabó Tamás
2022. október 18. 18:59
"...Az arabok bekérették az EU emírségekbeli diplomáciai képviseletének vezetőjét.." Nem feltétlenül vagyok képben, de nem a perzsák voltak?..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!