„A gázválság legjava még csak most jön Európában” – jelentette ki a legnagyobb európai gázimportőr vezetője

2022. szeptember 06. 20:04

Klaus-Dieter Maubach szerint a két év alatt hússzorosára ugró nagykereskedelmi árak miatt igazán itt van az ideje a megoldásról szóló párbeszédnek.

2022. szeptember 06. 20:04
null

A német gázipari óriás Uniper vezetője megkongatta a vészharangot, és a Gazprommal meglévő kapcsolat helyreállításában sem bízik már – olvasható a Világgazdaság cikkében. Az Európába irányuló őszi és téli orosz gázszállításokkal kapcsolatos aggodalmak tovább növelik az árakat, így aligha van még vége az energiaárak emelkedésének – kongatta meg a vészharangot kedden a legnagyobb európai gázimportőr, az Uniper vezetője.

Idén már több alkalommal is elmondtam, és a döntéshozók előtt is folyamatosan hangsúlyozom, hogy a legrosszabb még hátravan”

 – mondta a CNBC-nek Klaus-Dieter Maubach Uniper-vezérigazgató a milánói Gastech 2022 konferencián.

Európa egyes részei télen energiahiányra készülhetnek

A német gázipari óriás vezetője szerint a két év alatt hússzorosára ugró nagykereskedelmi árak miatt igazán itt van az ideje a megoldásról szóló párbeszédnek. A drámai hangnem érthető, az orosz állam többségi tulajdonában álló Gazprom ugyanis múlt pénteken határozatlan időre leállította az Európába irányuló gázszállításokat az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül, felerősítve ezzel azokat a félelmeket, hogy Európa egyes részei télen energiahiányra készülhetnek.

A német gázimportőrt már eddig is súlyosan érintette az Oroszország felől érkező vezetékes szállítás jelentős csökkenése, aminek következtében az árak az egekbe szöktek. A kieső orosz szállítások pótlásának költsége egyes becslések szerint naponta több mint százmillió eurós veszteséget okoz a cégnek.

A német kormány ezért még júliusban hozzájárult, hogy az állam 15 milliárd eurós mentőcsomaggal segítse ki az Unipert, némi pénzügyi könnyebbséget biztosítva ezzel a bajba jutott cégnek. Maubach kedden úgy fogalmazott, hogy a stabilizációs csomag egyes részleteit még „ki kell simítani”.

A vezérigazgató beszélt a Gazprommal meglévő kapcsolatról is, ami szerinte jelentősen megromlott.

„Nem hiszem, hogy ezt a következő hetekben, hónapokban vagy akár években helyre tudjuk állítani, ezért az orosz gáz pótlására összpontosítunk” – tette hozzá.

A társaság részvényei közel hat százalékos eséssel zárták a keddi kereskedést, idén pedig már csaknem tizedére zsugorodott a részvények piaci árfolyama.

Kiemelt kép: Daniel Roland/AFP 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MrStokes
2022. szeptember 07. 08:53
Helyes, az agymosottak megoldják, tudjuk ..... Wir schaffen das.
Kybon
2022. szeptember 07. 00:05
Ha kívülről lehetne nézni ezt a cirkuszt, jó szórakozás lenne. És még csak most jön a vadállat-szám! A skótoknál, íreknél, dánoknál, satöbbi nemsoká fúj is a havas szél. Ha Isten szórakozni akar, akkor kemény tél lesz.
Vörös Piranha
2022. szeptember 06. 21:09
Baszki.... nem arról volt szó, hogy az EU teljesen bojkottálja az orosz gázt és olajat, legalábbis még március-áprilisban. Most ezt az oroszok meglépték, akkor miért sír a mocskos és bűzös pofája az EU-nak. Az oroszok elősegítik a "zöld forradalmat" az egész EU-ban A kis kretén Gréta lájkolja ezt....
Ólat a trolloknak
2022. szeptember 06. 20:39
Az európai gázkereskedőket a tagállamok zászlói helyett a póznákra lógatva hamar helyreállnak a rend...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!