Ankara közvetítene a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult válságban

2022. szeptember 03. 18:47

Recep Tayyip Erdogan török elnök felajánlotta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Ankara közvetítését a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult válság megoldása érdekében.

2022. szeptember 03. 18:47
null

„Erdogan elnök bejelentette, hogy Törökország szívesen játszana közvetítő szerepet a zaporizzsjai nukleáris erőmű körül kialakult helyzetben, hasonlóan ahhoz, ahogy a gabonaexporttal kapcsolatos megállapodás létrejöttét elősegítette, amikor a gabona elszállítását akadályozta a háború” – fogalmazott a török elnök közleménye.    

Mindeközben az orosz védelmi minisztérium szombati sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (IAEA) képviselőinek jelenléte ellenére az ukrán csapatok péntek éjszakai támadásuk során megkísérelték visszafoglalni a zaporizzsjai atomerőművet.    

Moszkva szerint az ukrán haditengerészet több mint 250 katonája megpróbált partra szállni a dél-ukrajnai létesítmény melletti tó partján éjjel 11 óra környékén. A tárca tájékoztatása szerint az orosz csapatok katonai helikopterek és vadászgépek bevetésével meghiúsították a támadást, melynek során megsemmisítettek 20 ukrán vízi járművet, a többi ukrán hajó pedig szétszóródott, és lefújták a támadást.    

Az IAEA azért küldött delegációt a héten az atomerőműhöz, mert attól tartanak, hogy az ottani harcok fokozódása egy Csernobil-típusú nukleáris balesethez vezethet Európa legnagyobb nukleáris létesítményében.    

Szombat hajnalban az atomerőműben ismét áramszünet volt, mivel a folyamatos tüzérségi támadásban megsemmisült az egyik fontos elektromos vezeték, és a lövések mélyen behatoltak a létesítmény körüli területre is – jelentették az oroszbarát helyi hatóságok szombaton.    

– írta Vladimir Rogov, a Kreml által kinevezett regionális közigazgatási vezetés egyik tagja Telegram-fiókján, hozzátéve, hogy az egyik akna a két reaktor közötti területen csapódott be.

(MTI)

Nyitókép: Ali Balikci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Kapcsolódó

Meghiúsult az ukrán rohamcsapat partraszállása a zaporizzsjai atomerőműnél. Oroszország állítja, bizonyítékai vannak arról, hogy az ukránok támadásokat indítanak és katasztrófát idézhetnek elő: ezeket átadták az ENSZ-nek. Bővebben...

 Oroszország állítja, bizonyítékai vannak arról, hogy az ukránok támadásokat indítanak és katasztrófát idézhetnek elő: ezeket átadták az ENSZ-nek.

Le kellett állítani az egyik zaporizzsjai reaktort az ágyúzás miatt. Aktiválni kellett az atomerőműben a vészhelyzeti védelmet. Bővebben...

Aktiválni kellett az atomerőműben a vészhelyzeti védelmet.

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AKissLaci
2022. szeptember 04. 10:07
"„Erdogan elnök bejelentette, hogy Törökország szívesen játszana közvetítő szerepet a zaporizzsjai nukleáris erőmű körül kialakult helyzetben, hasonlóan ahhoz, ahogy a gabonaexporttal kapcsolatos megállapodás létrejöttét elősegítette, amikor a gabona elszállítását akadályozta a háború” – fogalmazott a török elnök közleménye." Na persze, Repce, a gabona! Az tetszett neked, mi?! Itt van az ENSZ-hivatalos jelentésén alapuló menetrend a még ukrán kézen levő kikötőkből augusztus 27-ig kifutott 40 gabonaszállító hajóról: https://www.farm-europe.eu/our-works/internationalisation-en/ukraine-assessment-of-the-un-black-sea-grain-initiative-eu-solidarity-lanes/ Ezeknek majdnem a fele (18) Törökországba ment. Nem mintha ott nagyon nagy éhezés fenyegetne, ugyanis Törökország a gabonaimportjának 70%-át bizonyos Oroszországtól kényelmesen beszerzi. Ellenben Törökország 2020-ban több mint 40 millió tonna gabonát exportált is. A negyedét egy Olaszország nevű "éhező" országnak. Valahogy szerintem ezek a török szállítmányok is "exportálódtak", szerintem. Szerény felárért, persze. (Mellesleg az első 27 hajóból (aug 20-ig) EGY ment szegény éhező Afrikába. Az meg - mitadIsten - Szíriában rakodott ki, Szadatnál, Putyin arab haverjánál.) Szóval vicces egy gyerek ez a Kardigán. Is!
Akitlosz
2022. szeptember 03. 20:05
Derék, de a törökök jobban örülnének, ha a török líra inflációját szüntetné meg.
Ízisz
2022. szeptember 03. 19:50
Z Meg kell állítani ezeket az őrült ukránokat!!! A náci tömeggyilkos elenszkij az első aki háborús bűnökért kell, hogy feleljen!!!
Nehidd El
2022. szeptember 03. 19:39
"A tárca tájékoztatása szerint az orosz csapatok katonai helikopterek és vadászgépek bevetésével meghiúsították a támadást, melynek során megsemmisítettek 20 ukrán vízi járművet, a többi ukrán hajó pedig szétszóródott, és lefújták a támadást." Nagyon remélem, hogy úgy kell érteni, hogy egyesével szétszóródott a többi hajó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!