Hazatért Ukrajnából a világhírű kanadai mesterlövész, „szörnyen csalódott” a háborúban

2022. május 09. 11:41

„Zelenszkij mindannyiunkat odahívott, de a terepen a tisztek teljesen tehetetlenek voltak. Nem tudták, mit kezdjenek velünk” – fogalmazott Wali.

2022. május 09. 11:41
null

Hazatért Wali, a kanadai mesterlövész, aki még márciusban utazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívására Ukrajnába – írja a Portfolio. A 40 éves veterán hivatalos Facebook-oldalán bejelentette: hazatért Quebecbe családjához. Szűkszavú bejegyzéseiben nem beszélt az Ukrajnából való távozás okairól, csak arról, hogy örül, hogy ismét a családjával, kisfiával és feleségével lehet.

Hazatérése okairól a kanadai La Presse részletesebben is beszámol, a lapnak ugyanis beszélt a mesterlövész, amikor hazaért. Bár itt is elsősorban családi okokkal indokolja hazatérését, beszámolója alapján komoly csalódások is érték.

Wali azt mondta a hírlapnak, hogy a Donbasz-régióba küldték, ahol kis híján meghalt, mert két ukrán sorkatona kiment cigizni a lőállásból, ahol ő is tartózkodott. Egy orosz harckocsi észrevette az ukránokat és egy repeszromboló töltettel kis híján az egész rajt likvidálta – Walival együtt.

Arról is beszélt, hogy „elég csalódott” az Ukrajnát segítő külföldi önkéntesekben, akik szerinte rosszul felkészültek voltak.

Arról is beszélt, hogy a tapasztaltabb, felkészültebb önkénteseket felkarolja az ukrán hírszerzés, a többi külföldi önkéntes viszont nem is nagyon jut ki a frontra sem.

Ellátási problémák, kihagyott lehetőséget

Wali arról is beszél, hogy felszerelési és ellátmányozási problémáik is voltak; volt, hogy civilektől kellett élelmet és üzemanyagot szerezniük.

Ismertette: ő maga összesen kétszer lőtt az egész háború alatt, akkor is inkább figyelmeztető jelleggel. Ahogy fogalmazott, az ukrajnai háború „a gépek háborúja,” arra utalva, hogy a gyalogság likvidálására szakosodott mesterlövészekre itt kevésbé van szükség. Az ukrán reguláris haderőről úgy beszélt, hogy „extrém bátor emberek,” viszont „sok lehetőséget kihagynak, hogy gyengítsék az ellenséget.”

Itt elsősorban a tüzérség és a felderítők rossz koordinációját kifogásolta, amelyen, ha javítana az ukrán haderő, szerinte „mészárlást” tudna okozni az orosz haderő soraiban.

Nyitókép: Twitter

Összesen 220 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mecsek Ernő a Nepál utcai fiú
2022. május 10. 12:23
Nem azt mondták, Vali!
akiaki
2022. május 10. 10:22
állítsák bíróság elé, elutazott szórakozásból emberre vadászni!
Salamander
2022. május 09. 23:04
A kanadai sniper: Conchita Würstli ...
Forgalmazó
2022. május 09. 21:27
Ez Trudelau trans baratja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!